Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna kaukaska sałatka z pieczarek, którą przygotowałam znów z inspiracji pewnym filmem z Azerbejdżanu. Link do filmu znajdziesz na blogu, jak zwykle. Sałatka okazała się bardzo lekka, kolorowa i smaczna. Użyłam w niej pestek granatu, ale zamiast niego można użyć czerwonych porzeczek albo malin. Tu będą doskonale pasować te nasze rodzime, polskie owoce.
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 6914
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8594
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 224
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1238
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 6914
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8594
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 224
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1238
Składniki
Pieczarki oczyść, opłucz i przytnij trzonki, które zużyjesz do jakiejś innej potrawy, np. do azjatyckiego ryżu smażonego. Kapelusze pokrój w ćwiartki, a następnie wrzuć je do garnka z wrzątkiem i łyżeczką soli. Gotuj pieczarki przez 5 minut i wyłów łyżką cedzakową na sito. Odstaw na bok, żeby mogły się osuszyć i wystudzić.
Zieloną i żółtą paprykę umyj i oczyść z ogonków i nasion, a następnie pokrój w paski lub kostkę, jak wolisz. Wrzuć do miski, w której będziesz mieszać sałatkę.
Szczypior pokrój i również wrzuć do miski, razem z ostudzonymi pieczarkami.
Posiekaj natkę pietruszki, ale jeśli lubisz i masz w domu kolendrę, to niech to będzie natka kolendry. A najlepiej – obie natki, a ma tej zieleniny być naprawdę sporo, bo to ważny składnik sałatki. I oczywiście wsyp tę zieleninę do miski!
Do miski trafiają jeszcze pestki z połowy granatu, które opcjonalnie możesz zastąpić czerwoną porzeczką lub malinami.
Na koniec posyp składniki pieprzem i solą, a następnie dodaj sok z cytryny oraz oliwę z oliwek ekstra vergine i wymieszaj sałatkę.
Odstaw sałatkę na 10 minut, aby smaki mogły się połączyć. Wymieszaj raz jeszcze i już możesz podawać!
Zjedliśmy tę pyszną sałatkę na lekką kolację w ciepły, czerwcowy dzień. Ale to jest zbyt duża porcja dla dwóch osób, nawet, jeśli są bardzo żarłoczne. To, co zostało, przełożyłam więc do zamykanego naczynia i schowałam do lodówki.
Nazajutrz dodałam pokruszoną małą kostkę fety, wymieszałam i tak powstała zupełnie nowa kaukaska sałatka z pieczarek. Wcale nie mniej smaczna, ale bardziej sycąca dzięki dodaniu sera. Zyskałam więc nowe, pełnowartościowe danie na kolejną kolację. Ale zdjęcia nie zrobiłam, więc musisz uwierzyć mi na słowo...
Smacznego!