Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna kaukaska sałatka z pieczarek, którą przygotowałam znów z inspiracji pewnym filmem z Azerbejdżanu. Link do filmu znajdziesz na blogu, jak zwykle. Sałatka okazała się bardzo lekka, kolorowa i smaczna. Użyłam w niej pestek granatu, ale zamiast niego można użyć czerwonych porzeczek albo malin. Tu będą doskonale pasować te nasze rodzime, polskie owoce.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 499
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 836
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 499
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 836
Składniki
Pieczarki oczyść, opłucz i przytnij trzonki, które zużyjesz do jakiejś innej potrawy, np. do azjatyckiego ryżu smażonego. Kapelusze pokrój w ćwiartki, a następnie wrzuć je do garnka z wrzątkiem i łyżeczką soli. Gotuj pieczarki przez 5 minut i wyłów łyżką cedzakową na sito. Odstaw na bok, żeby mogły się osuszyć i wystudzić.
Zieloną i żółtą paprykę umyj i oczyść z ogonków i nasion, a następnie pokrój w paski lub kostkę, jak wolisz. Wrzuć do miski, w której będziesz mieszać sałatkę.
Szczypior pokrój i również wrzuć do miski, razem z ostudzonymi pieczarkami.
Posiekaj natkę pietruszki, ale jeśli lubisz i masz w domu kolendrę, to niech to będzie natka kolendry. A najlepiej – obie natki, a ma tej zieleniny być naprawdę sporo, bo to ważny składnik sałatki. I oczywiście wsyp tę zieleninę do miski!
Do miski trafiają jeszcze pestki z połowy granatu, które opcjonalnie możesz zastąpić czerwoną porzeczką lub malinami.
Na koniec posyp składniki pieprzem i solą, a następnie dodaj sok z cytryny oraz oliwę z oliwek ekstra vergine i wymieszaj sałatkę.
Odstaw sałatkę na 10 minut, aby smaki mogły się połączyć. Wymieszaj raz jeszcze i już możesz podawać!
Zjedliśmy tę pyszną sałatkę na lekką kolację w ciepły, czerwcowy dzień. Ale to jest zbyt duża porcja dla dwóch osób, nawet, jeśli są bardzo żarłoczne. To, co zostało, przełożyłam więc do zamykanego naczynia i schowałam do lodówki.
Nazajutrz dodałam pokruszoną małą kostkę fety, wymieszałam i tak powstała zupełnie nowa kaukaska sałatka z pieczarek. Wcale nie mniej smaczna, ale bardziej sycąca dzięki dodaniu sera. Zyskałam więc nowe, pełnowartościowe danie na kolejną kolację. Ale zdjęcia nie zrobiłam, więc musisz uwierzyć mi na słowo...
Smacznego!