Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jest świetna kiszonka na późną jesień, zimę i wiosnę – kiszona marchew z pomarańczą. Na jesieni i wczesną zimą czasem kiszę marchewki ze zwykłymi, pomarańczowymi pomarańczami, ale od stycznia, a najpóźniej od lutego do akcji wkraczają czerwone pomarańcze. Moje ukochane, więc wtedy dopiero się rozkręcam! W tym roku sycylijskie pomarańcze moro już nam się kończą, przygotowałam więc ostatnią porcję pysznej, soczystej kiszonki. To właśnie dzisiejsza kiszona marchew z pomarańczą, a ściślej mówiąc – z czerwoną, krwistą pomarańczą.
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 280
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 19
Polecam.
Odsłon: 767
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2041
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 280
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 19
Polecam.
Odsłon: 767
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2041
Składniki
Obrane marchewki pokrój w jak najcieńsze plasterki, bo wtedy marchew szybko się ukisi. Ja użyłam obieraczki z funkcją krojenia w cieniusieńkie plasterki. Możesz też użyć mandoliny lub cierpliwie kroić nożem, ale plasterki mają być naprawdę bardzo cienkie!
Z pomarańczy odetnij oba końce (ten z ogonkiem i ten z przeciwnego bieguna). Przekrój owoce wzdłuż na ćwiartki, a następnie pokrój w jak najcieńsze plasterki (wraz ze skórką, w której jest mnóstwo aromatu), usuwając pestki.
Warzywa i owoce umieść w misce, dodaj sól i wymieszaj dłonią. Zostaw na chwilę w spokoju. Gdy po kilu/kilkunastu minutach w misce pojawi się sok, włóż wszystko do słoika, porządnie ugnieć i zamknij słoik. Żadnych tam ściereczek czy pieluszek, tylko nakrętka lub zamknięcie na klamrę
Zostaw słoik na blacie na kilka dni, do tygodnia, bo wtedy kiszona marchew z pomarańczą jest najsmaczniejsza. Czyli nie za kwaśna, taka trochę jakby deserowa w smaku. Pyszna jako surówka! Najpóźniej po tygodniu trzeba wstawić słoik do lodówki, żeby zatrzymać postęp fermentacji.
Wymienione wśród składników opcjonalne dodatki mogą być różne. Mnie najczęściej wystarczają same marchewki, czerwone pomarańcze i kamienna sól kłodawska. Ale czasem włącza mi się gen eksperymentatora i wtedy kiszę marchewki z różnymi dodatkami, byle nie za dużo na raz. Bo w marchewce kiszonej z pomarańczami lubię czyste, klarowne smaki. Czasem jest to więc dodatek nasion kolendry, innym razem kmin rzymski, a jeszcze innym – czosnek lub imbir. A czasem czarna gorczyca. Byle nie wszystko na raz, ale to u mnie. Ty sobie eksperymentuj tak, jak chcesz
Jak podawać kiszoną marchew? Oczywiście – jak najprościej, czyli jako surówkę do obiadu. Albo jako zdrową przekąskę na drugie śniadanie, podwieczorek czy kolację. Kiszonka jest niskokaloryczna, ponieważ nie zawiera cukru. Jest doskonałym probiotykiem ze względu na obecność żywych kultur bakterii, a równocześnie prebiotykiem, gdyż zawiera błonnik i inne pożywki dla żywych bakterii probiotycznych. Dzięki temu marchew kiszona z pomarańczą może być spożywana nawet w czasie bardzo restrykcyjnego postu według wskazań doktor Ewy Dąbrowskiej, czyli diety warzywno-owocowej. Smacznego!