Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Konwaliowa polana to ciekawa propozycja dla miłośników sałatki ziemniaczanej. Danie wygląda przepięknie i majowo. Zachwyci jednak nie tylko swoim wyglądem, ale też smakiem.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2098
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 166
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1093
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1189
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12043
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2098
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 166
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1093
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1189
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12043
Składniki
Do dużego garnka włóż umyte i nieobrane ziemniaki oraz marchewkę. Gotuj całość przez ok. 15 minut, po czym wyjmij marchewkę. Gotowanie ziemniaków kontynuuj przez kolejne 10 minut. Warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Odcedź ziemniaki i ostudź je. Warzywa ostudź i obierz.
Jajka ugotuj na twardo. Obierz je i oddziel żółtka od białek. Jedną połówkę białka odłóż na bok do dekoracji. Tuńczyka odcedź i rozgnieć widelcem. Na dnie głębokiego talerza połóż tuńczyka i rozsmaruj na niego cienką warstwę majonezu. Na to połóż starte na tarce białka i tartą marchewkę. Posmaruj kolejną porcją majonezu. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Rozłóż ją równomiernie na marchewce i ponownie posmaruj majonezem.
Następną warstwą są tarte ziemniaki, które oprósz lekko solą i pieprzem, a następnie znowu rozsmaruj majonez. Rękoma uformuj kopułę. Posyp ją rozgniecionymi widelcem żółtkami.
Przygotuj dekorację. Ogórka pokrój w cienkie plastry i ułóż je pionowo przy talerzu. Z liści pora wykrój liście przypominające konwalię i połóż je na wierzchu sałatki. Gałązki koperku obierz z liści i rozłóż je między porem. Odłożone wcześniej białko jajka pokrój w niewielkie, okrągłe kawałki, które mają przypominać kwiaty konwalii. Połóż je na łodygach koperku. Konwaliową polanę podawaj po schłodzeniu w lodówce.