Do góry

Sałatki Przepis na:

korzenna sałatka z makaronu i owoców

korzenna sałatka z makaronu i owoców

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2593

Dodano:

Odsłon: 2148

sałatka z bezglutenowego makaronu chili z owocami i korzennymi przyprawami rozgrzewająca

Składniki

  • 50 g makaronu chili bezglutenowego
  • 75 g serka kremowego naturalnego
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 figa
  • 1 figa indyjska /opuncja/
  • 1 łyżeczka maku
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • kardamon mielony
  • cynamon mielony
  • chili mielone
  • gałka muszkatołowa mielona
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki garam masali
  • 1 łyżka oliwy
  • kilka kropli kremu balsamicznego
  • sól
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron gotuję na lekko posolonym wrzątku.

    Serek mieszam z mlekiem, miodem, ekstraktem waniliowym, chia i przyprawami. Opuncję przekrawam, wyjmuję łyżeczką i rozgniatam widelcem. Mieszam z serkami.

    Figę kroję na cząstki i grilluję.

    Na patelni rozgrzewam oliwę. Podsmażam makaron. Zdejmuję z ognia i mieszam z sosem serowym. Podgrzewam chwilę.

    Mak podprażam na suchej patelni.

    Przekładam makaron na miskę. Dodaję figę. Posypuję prażonym makiem. Skrapiam balsamico. Ozdabiam nitkami chili.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń