Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Późną wiosną i w porze letnich upałów często nie mamy ochoty na ciepłe, ciężkostrawne dania. Jeśli już zdecydujemy się na kawałek ryby z grilla, marzy nam się lekka sałatka obiadowa – pełna witamin, minerałów, błonnika, ale bez zbędnych kalorii. Taki efekt osiągniemy wówczas, gdy bazą warzywnego dodatku do obiadu będzie mieszanka ulubionych sałat. Garść roszponki czy rukoli (które w praktyce sałatami nie są, ale nadają się do tych samych zastosowań kulinarnych, co np. popularna sałata masłowa), pomidor, orzechy i zioła to najlepszy przepis na letnią, dietetyczną sałatkę okraszoną równie zdrowym sosem vinegret. Można z powodzeniem zjeść ją samodzielnie z kawałkiem bagietki – tyle wystarczy na pełnowartościowy posiłek w gorący, lipcowy dzień.
Dzisiaj prosty przepis na knedel na parze. Przepis zaciągnęłam z thermomix -a...
Odsłon: 75
Krokiety zrobione z kiszonej kapusty i suszonych prawdziwków.
Odsłon: 22
Duża porcja chleba na dwie foremki. Przygotowujemy go, kiedy mamy gości lub n...
Odsłon: 2919
Dzisiaj prosty przepis na knedel na parze. Przepis zaciągnęłam z thermomix -a...
Odsłon: 75
Krokiety zrobione z kiszonej kapusty i suszonych prawdziwków.
Odsłon: 22
Duża porcja chleba na dwie foremki. Przygotowujemy go, kiedy mamy gości lub n...
Odsłon: 2919
Składniki
Pomidory pokrój na półplasterki, a ser Feta – w dość dużą kostkę. Orzeszki piniowe upraż na patelni. Listki wszystkich sałat podrzyj na mniejsze kawałki. Opcjonalnie możesz zużyć gotowej mieszanki sałat (już rozdrobnionych). Przygotowane składniki delikatnie wymieszaj w misce.
W osobnym naczyniu przygotuj vinegret, łącząc ze sobą wszystkie składniki w jednolity sos. Polej sałatkę sosem tuż przed podaniem.