Późną wiosną i w porze letnich upałów często nie mamy ochoty na ciepłe, ciężkostrawne dania. Jeśli już zdecydujemy się na kawałek ryby z grilla, marzy nam się lekka sałatka obiadowa – pełna witamin, minerałów, błonnika, ale bez zbędnych kalorii. Taki efekt osiągniemy wówczas, gdy bazą warzywnego dodatku do obiadu będzie mieszanka ulubionych sałat. Garść roszponki czy rukoli (które w praktyce sałatami nie są, ale nadają się do tych samych zastosowań kulinarnych, co np. popularna sałata masłowa), pomidor, orzechy i zioła to najlepszy przepis na letnią, dietetyczną sałatkę okraszoną równie zdrowym sosem vinegret. Można z powodzeniem zjeść ją samodzielnie z kawałkiem bagietki – tyle wystarczy na pełnowartościowy posiłek w gorący, lipcowy dzień.
Lekka sałatka obiadowa
Składniki
Sałatka
- 2 dojrzałe pomidory
- 150 g sera typu Feta
- 30 g orzeszków piniowych
- 25 g świeżych liści szpinaku
- 25 g sałaty radicchio
- 25 g sałaty endywii
- 25 g rukoli
Sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
- ½ łyżeczki miodu
- szczypta suszonych ziół (np oregano, bazylii)
- sól i pieprz (do smaku)
Składniki
Sałatka
- 2 dojrzałe pomidory
- 150 g sera typu Feta
- 30 g orzeszków piniowych
- 25 g świeżych liści szpinaku
- 25 g sałaty radicchio
- 25 g sałaty endywii
- 25 g rukoli
Sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
- ½ łyżeczki miodu
- szczypta suszonych ziół (np oregano, bazylii)
- sól i pieprz (do smaku)

Etapy przygotowania
Pomidory pokrój na półplasterki, a ser Feta – w dość dużą kostkę. Orzeszki piniowe upraż na patelni. Listki wszystkich sałat podrzyj na mniejsze kawałki. Opcjonalnie możesz zużyć gotowej mieszanki sałat (już rozdrobnionych). Przygotowane składniki delikatnie wymieszaj w misce.
W osobnym naczyniu przygotuj vinegret, łącząc ze sobą wszystkie składniki w jednolity sos. Polej sałatkę sosem tuż przed podaniem.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 122
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 122



Składniki
- 2 dojrzałe pomidory
- 150 g sera typu Feta
- 30 g orzeszków piniowych
- 25 g świeżych liści szpinaku
- 25 g sałaty radicchio
- 25 g sałaty endywii
- 25 g rukoli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
- ½ łyżeczki miodu
- szczypta suszonych ziół (np oregano, bazylii)
- sól i pieprz (do smaku)
Pomidory pokrój na półplasterki, a ser Feta – w dość dużą kostkę. Orzeszki piniowe upraż na patelni. Listki wszystkich sałat podrzyj na mniejsze kawałki. Opcjonalnie możesz zużyć gotowej mieszanki sałat (już rozdrobnionych). Przygotowane składniki delikatnie wymieszaj w misce.
W osobnym naczyniu przygotuj vinegret, łącząc ze sobą wszystkie składniki w jednolity sos. Polej sałatkę sosem tuż przed podaniem.
pyszotka:)
Smakowita sałatka.;)
Zdrowe takie sałatki :)
Pyszna sałatka 🥗