Do góry

Sałatki Przepis na:

Lekka sałatka z pomidorkami i grzankami

Lekka sałatka z pomidorkami i grzankami

Autor:

Przepisów i artykułów: 360 Ocena: 3918

Dodano:

Odsłon: 1233

Lekka sałatka z pomidorkami i grzankami inspirowana kultową sałatką cezara. Tym razem zamiast klasycznego sosu na bazie majonezu postawiłam na równie klasyczny winegret. Idealna kompozycja chrupiącej sałaty, soczystych pomidorków i lekko słonego sera. Całość dopełnia sos i chrupiące rozmarynowo-czosnkowe grzanki.

Składniki

  • 2 małe sałaty rzymskie
  • około 200 g pomidorków koktajlowych (najlepiej kolorowych)
  • dwie łyżki startego sera np. parmezanu lub grana padano
  • Grzanki:
  • 5-6 kromek chleba lub 2 ciabatty
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • Sos winegret:
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeżo mielony pieprz
  • Sól
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozpoczynamy od grzanek. Najpierw pieczywo kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i dorzucamy lekko zmiażdżone ząbki czosnku i rozmaryn. Chwilę smażymy, a następnie dorzucamy pieczywo. Smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając i pilnując, żeby się równo rumieniły. Gotowe przesypujemy do miseczki, usuwając czosnek i rozmaryn.

  2. Następnie kroimy sałatę i wrzucamy do miski. Pomidorki kroimy na połówki i układamy na sałacie. Sałatkę posypujemy startym serem.

  3. W miseczce łączymy składniki na sos. Mieszamy, aż składniki się połączą, a sos zgęstnieje.

  4. Na koniec, tuż przed podaniem polewamy sałatkę dressingiem i posypujemy grzankami.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń