Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna włoska sałatka chlebowa była kiedyś posiłkiem dla ubogich. Czerstwy chleb moczono w wodzie i occie i mieszano ze składnikami z przydomowych ogródków - z pomidorami, papryką, mozzarellą, kaparami i świeżymi ziołami. Prawdziwa letnia uczta dla koneserów dbających o zdrowie, dlatego chleb pszenny warto zastąpić wariantem orkiszowym. W mojej wersji chleb opiekany jest w piekarniku z rozmarynem, wiec świetnie pachnie i nadaje kostkom chleba nutę śródziemnomorskich ziół. Sałatka ta dostarcza również organizmowi dużo ważnych składników odżywczych, białka i witalnych substancji.
Składniki
Cebule, czosnek i chili drobno posiekac. Pomidory pokroic w kostke. W rondelku rozgrzac oliwe i podsmazyc czosnek, chili i cebule.. Dodac polowe pomidorów i nadal smazyc. Nastepnie wlac passate pomidorowa i zmniejszyc ogien. Doprawic sos sola, pieprzem, oliwa z oliwek i odrobina syropu klonowego i gotowac przez 15-20 minut.
Rozgrzac piekarnik do 160° C. Chleb pokroic w kostke o wymiarach ok. 2 x 2 cm i ulozyc na blasze do pieczenia. Pokroic drobno polowe czosnku i posiekac igly rozmarynu.. Czosnek i rozmaryn dodac do kostek chleba, polac oliwa z oliwek i dobrze wymieszac. Piec w piekarniku przez 15-20 minut. Powinny byc zlotobrazowe i twarde. Po upieczeniu ostudzic.
Papryki oczyscic i pokroic w paski. Cebule i reszte czosnku obrac i pokroic w plastry.
W glebokiej patelni rozgrzac oliwe i podsmazyc w niej papryke, czosnek i cebule. Dodac oliwki.
Nastepnie dodac podpieczone kostki chleba i reszte pomidorów pokrojonych w kostke. Wlac sos pomidorowy i delikatnie wymieszac. Kostki chleba pozostawic na kilka minut w płynie. Powinny zmieknac, ale nadal byc chrupiace. Salatkę chlebowa doprawic sola, pieprzem i 1 kropla jabłkowego octu balsamicznego.
Smazyc kapary na glebokim oleju roslinnym przez 1-2 minuty. Kapary sa gotowe, gdy ustaje odglos smazenia, a tluszcz przestaje bulgotac, wtedy je wyjac i osuszyc na papierze kuchennym. Rukole oczyscic i doprawic odrobina soku z cytryny, oliwa z oliwek, sola i pieprzem. Najlepiej uzyc pierscienia do serwowania, aby umiescic salatke na srodku talerza. Na wierzch polozyc troche rukoli, a wokól salatki kulki mozzarelli. Posypac wszystko listkami bazylii i kaparami i skropic odrobina oliwy z oliwek