Do góry

Sałatki Przepis na:

Letnia sałatka z kozim serem i jagodami

Letnia sałatka z kozim serem i jagodami

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 5196

Dodano:

Odsłon: 158

Bardzo smaczna letnia salatka ze swiezymi jagodami, jagodowym dressingiem i plastrami koziego sera, zapiekanego z lawendowym miodem i tymiankiem. Kozi ser mozna zastapic serem camembert lub paskami smazonego fileta z kurczaka.

Składniki

  • 4-5 garści sałaty
  • 200 g świeżych jagód
  • 150 g koziego sera (rolada)
  • 4 + 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka miodu (np. lawendowego)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • sól, pieprz
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw przyrzadzamy dressing: miksujemy w wysokim naczyniu połowe jagód z octem, musztarda i cukrem. Pod koniec dodajemy oliwe i doprawiamy sola i pieprzem.

  2. Umyc i przygotowac salate. Orzeszki piniowe uprazyc na patelni bez tluszczu.
    Kozi ser pokroic z plastry grubosci ok. 1/2 cm, wlozyc do plaskiego naczynia zaroodpornego, doprawic pieprzem, polac miodem i tymiankiem zmieszanym z 1 lyzka oliwy z oliwek (dzieki temu tymianek sie nie przypali))
    Zapiekamy ser w nagrzanym piekarniku (200° C) 5-10 minut (w zaleznosci od rodzaju sera i jego grubosci)
    Mieszamy salate z orzeszkami piniowymi, jagodami, skrapiamy dressingiem i ukladamy na wierzchu zapiekane plastry sera.

  3. Jedna porcja wystarczy jako glówne danie jesli podamy ja z miesem, ryba lub chrupiacym pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń