Do góry

Sałatki Przepis na:

Letnia sałatka z mintajem

Letnia sałatka z mintajem

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48509

Dodano:

Odsłon: 950

Dietetyczna, ale pożywna sałatka rybna. Podana z razowym pieczywem, jest idealna na śniadanie.

Składniki

  • mintaj 2 płaty
  • liść laurowy (2), ziele angielskie (5)
  • sól, pieprz czarny mielony
  • jogurt 2 łyżki
  • rzodkiewka 6 szt
  • ogórek 1 szt
  • cebula 1 szt
  • jajko 1 szt
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zagotować litr wody z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, soli i pieprzu. Do gotującego wywaru delikatnie włożyć opłukane płaty rybne. Gotować około 15 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Następnie rybę przestudzić.
    Jajko ugotować na twardo, wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Cebulę pokroić w piórka, ogórka obrać i pokroić w półplasterki (5 mm). Cebulę i kawałki ogórka wymieszać w miseczce, posolić, odstawić na 15 minut. Po tym czasie warzywa puszczą wodę, którą należy odlać. Teraz należy dodać pokrojoną rzodkiewkę i jogurt, wymieszać. Wsypać starte jajko, ponownie zamieszać, doprawić do smaku.

    W zależności od tego, co preferujemy, możemy rybę pokroić w kostkę i delikatnie wymieszać z resztą składników, lub podać w całości, obkładając sałatką warzywną.

    Uwaga: Pamiętajmy, aby jajka nie dodawać do sałatki przed połączeniem cebuli z jogurtem. w przeciwnym razie jajko ściemnieje od cebuli.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 21 lipca 2014 Przepyszna sałateczka na lato z wyraźnym akcentem rybki :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń