Dzisiaj cos idealnego jako dodatek do dań mięsnych (zwłaszcza grilla!) Oraz jako samodzielne danie (zwłaszcza z dodatkami). Tabbouleh czyli libańska sałatka z bobem, quinoą (komosą ryżową) i ziołami. Jest to odmiana arabskiej, dokładnie libańskiej, sałatki z warzyw z kaszą bulgur/komosą lub kuskusem. Zamiast tych kaszy można też użyć naszej kaszy jaglanej. Do tego świeże warzywa, a przede wszystkim świeże zioła - mięta, pietruszka (ja daję czasem także bazylię); pomidory, zielony ogórek, trochę cebuli i ewent. czosnku, czasem papryka. Wszystko podlane sokiem z cytryny, miodem i oliwy. Oszałamiająco świeży zapach, lekkość i sytość w jednym. Do tabbouleh (wym. tabule) można także dodać orzeszki piniowe (ja mam niestety alergię). Można także dodać kilka jajek, jeśli sałatka ma być samodzielnym daniem. Aha, warto też pamiętać, że podstawą są tutaj pietruszka i mięta, potem warzywa i kasza.
Libańska sałatka tabbouleh
Składniki
- 1-1,5 szkl. ugotowanego i obranego bobu
- 2/3 szkl. Komosy ryżowej
- 1 zielony ogórek lub 2 gruntowe
- 250-300g pomidorków koktajlowych
- 2 czerwone cebule
- 1/2 posiekanej świeżej mięty
- Min. 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
- 5 łyżek dobrej oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1-2 łyżeczki miodu
Opcjonalnie:
- 100-200g sera feta
- Posiekana bazylia
- 3-4 jajka na twardo
- Szczypior
Składniki
- 1-1,5 szkl. ugotowanego i obranego bobu
- 2/3 szkl. Komosy ryżowej
- 1 zielony ogórek lub 2 gruntowe
- 250-300g pomidorków koktajlowych
- 2 czerwone cebule
- 1/2 posiekanej świeżej mięty
- Min. 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
- 5 łyżek dobrej oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1-2 łyżeczki miodu
Opcjonalnie:
- 100-200g sera feta
- Posiekana bazylia
- 3-4 jajka na twardo
- Szczypior
Etapy przygotowania
Komosę wypłukać, zalać wodą (propocja 1:1,5), zagotować pod przykryciem. Zmniejszyć gaz i gotować komosę ryżową jeszcze 10 min. Wyłączyć, zostawić pod przykryciem na 5 minut (woda się wchłonie), zamieszać i wystudzić. Zioła drobno posiekać. Ogórek pokroić w drobną kostkę (wyjąć gniazda nasienne, żeby nie puszczał wody). Cebulę posiekać w piórka lub półksiężyce. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Do miski wrzucić warzywa i zioła. Dodać wystudzoną komosę oraz resztę opcjonalnych składników. Polać oliwą, sokiem z cytryny i miodem. Delikatnie wymieszać. Podawać schłodzoną. Można posypać serem feta. Jak wspomniałam, tabbouleh jest nie tylko świetny samodzielnie, ale stanowi przepyszny, odświeżający dodatek do grillowanych mięs. Jeśli zrobicie go w wersji właśnie z komosą, to będzie dodatkowo małym tzw. Superfood ️
Przepis w Waszym wykonaniu (2)
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1033
Delikatna i bardzo prosta do zrobienia sałatka "Panna młoda" dosłownie zachwy...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Kukurydza
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 41803
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 76
Ostatnio komentowane przepisy
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1033
Delikatna i bardzo prosta do zrobienia sałatka "Panna młoda" dosłownie zachwy...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Kukurydza
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 41803
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 76
Składniki
- 1-1,5 szkl. ugotowanego i obranego bobu
- 2/3 szkl. Komosy ryżowej
- 1 zielony ogórek lub 2 gruntowe
- 250-300g pomidorków koktajlowych
- 2 czerwone cebule
- 1/2 posiekanej świeżej mięty
- Min. 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
- 5 łyżek dobrej oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1-2 łyżeczki miodu
- 100-200g sera feta
- Posiekana bazylia
- 3-4 jajka na twardo
- Szczypior
Komosę wypłukać, zalać wodą (propocja 1:1,5), zagotować pod przykryciem. Zmniejszyć gaz i gotować komosę ryżową jeszcze 10 min. Wyłączyć, zostawić pod przykryciem na 5 minut (woda się wchłonie), zamieszać i wystudzić. Zioła drobno posiekać. Ogórek pokroić w drobną kostkę (wyjąć gniazda nasienne, żeby nie puszczał wody). Cebulę posiekać w piórka lub półksiężyce. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Do miski wrzucić warzywa i zioła. Dodać wystudzoną komosę oraz resztę opcjonalnych składników. Polać oliwą, sokiem z cytryny i miodem. Delikatnie wymieszać. Podawać schłodzoną. Można posypać serem feta. Jak wspomniałam, tabbouleh jest nie tylko świetny samodzielnie, ale stanowi przepyszny, odświeżający dodatek do grillowanych mięs. Jeśli zrobicie go w wersji właśnie z komosą, to będzie dodatkowo małym tzw. Superfood ️
Pyszna i piękna sałatka 🥗