Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj cos idealnego jako dodatek do dań mięsnych (zwłaszcza grilla!) Oraz jako samodzielne danie (zwłaszcza z dodatkami). Tabbouleh czyli libańska sałatka z bobem, quinoą (komosą ryżową) i ziołami. Jest to odmiana arabskiej, dokładnie libańskiej, sałatki z warzyw z kaszą bulgur/komosą lub kuskusem. Zamiast tych kaszy można też użyć naszej kaszy jaglanej. Do tego świeże warzywa, a przede wszystkim świeże zioła - mięta, pietruszka (ja daję czasem także bazylię); pomidory, zielony ogórek, trochę cebuli i ewent. czosnku, czasem papryka. Wszystko podlane sokiem z cytryny, miodem i oliwy. Oszałamiająco świeży zapach, lekkość i sytość w jednym. Do tabbouleh (wym. tabule) można także dodać orzeszki piniowe (ja mam niestety alergię). Można także dodać kilka jajek, jeśli sałatka ma być samodzielnym daniem. Aha, warto też pamiętać, że podstawą są tutaj pietruszka i mięta, potem warzywa i kasza.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Komosę wypłukać, zalać wodą (propocja 1:1,5), zagotować pod przykryciem. Zmniejszyć gaz i gotować komosę ryżową jeszcze 10 min. Wyłączyć, zostawić pod przykryciem na 5 minut (woda się wchłonie), zamieszać i wystudzić. Zioła drobno posiekać. Ogórek pokroić w drobną kostkę (wyjąć gniazda nasienne, żeby nie puszczał wody). Cebulę posiekać w piórka lub półksiężyce. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Do miski wrzucić warzywa i zioła. Dodać wystudzoną komosę oraz resztę opcjonalnych składników. Polać oliwą, sokiem z cytryny i miodem. Delikatnie wymieszać. Podawać schłodzoną. Można posypać serem feta. Jak wspomniałam, tabbouleh jest nie tylko świetny samodzielnie, ale stanowi przepyszny, odświeżający dodatek do grillowanych mięs. Jeśli zrobicie go w wersji właśnie z komosą, to będzie dodatkowo małym tzw. Superfood ️