Do góry

Sałatki Przepis na:

Libańska sałatka TABBUOULEH

Libańska sałatka TABBUOULEH

Autor:

Przepisów i artykułów: 699 Ocena: 13541

Dodano:

Odsłon: 223

Tabbouleh – charakterystyczna dla kuchni libańskiej sałatka warzywna z natką pietruszki, pomidorów i kaszy bulgur z dodatkiem cebuli, ogórka i papryki. Smak i aromat sałatki tabbouleh wzbogacony jest miętą i cytryną . Bogactwo błonnika ( kasza ) i witaminy C ( natka pietruszki ). U mnie ze smakowitymi i urokliwymi kwiatami ogórecznika.

Składniki

  • ogromny pęczek natki pietruszki
  • kasza bulgur ok. 1/2 szklanki
  • 3 pomidory
  • 1 ogórek
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3 gałązki mięty
  • sos winegret na bazie soku z cytryny
  • 4 liście sałaty
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Libańska sałatka TABBUOULEH

Przygotowanie

  1. Grubą kaszę bulgur gotować około 15 minut w lekko osolonej wodzie., przestudzić.
    Listki z natki pietruszki i mięty posiekać.
    Pomidory pokroić w paski, wyjąć ziarenka i część wodnistą, resztę pokroić w drobną kostkę i dodać do sałatki.
    Ogórka i paprykę pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać, dodać do sałatki.
    Na koniec dodać przestudzoną kaszę, wymieszać.
    Sos winegret.
    3 części oliwy, 1 część soku z cytryny, sól, pieprz, ew. szczypta cukru.
    Sałatkę polać sosem, odłożyć na ok. 20 -30 minut do lodówki i można podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń