Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W ramach eksperymentu przygotowałam małosolne ogórki z rzodkiewką. Mam bowiem sporo rzodkiewek, a ogórki gruntowe kupiłam takie grube, że na zwykłe małosolne musiałabym czekać tydzień. A ja chciałam mieć je szybko, bo już tęsknimy za tym odświeżającym smakiem.
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 89
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 185
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 175
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 7543
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 89
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 185
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 175
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 7543
Składniki
Warzyw powinno być w sumie około 850-900 g.
Warzywa umyj, odetnij korzonki i liście z rzodkiewek, a następnie pokrój wszystko w plastry. Ja kroiłam ręcznie w plasterki o grubości około 2 mm.
Na dno dwóch słoików włóż po dwa ząbki czosnku w plasterkach i po kilka gałązek świeżego koperku. Nasz koperek jest jeszcze malutki, więc tymczasem dodałam do słoików po dużej szczypcie nasion kopru, które również dają kiszonkom piękny aromat.
Pokrojone warzywa rozdziel do dwóch słoików, starając się ułożyć je ciasno. Powinno zostać jak najmniej wolnego miejsca, ale plasterki nie powinny się połamać.
30 g soli (bardzo czubata łyżka) rozpuść w połowie litra filtrowanej wody, a następnie wlej solankę do obu słoików. Nalej do pełna, a następnie zakręć słoiki i postaw na talerzu lub tacy, bo podczas burzliwej fermentacji solanka wypływa ze słoików. I to jest normalne.
Małosolne ogórki z rzodkiewką zostaw w temperaturze pokojowej na czas, po którym będą Ci smakować.
Po upływie półtorej doby moje małosolne ogórki z rzodkiewką już były smaczne, ale wciąż jeszcze bardziej słone niż kwaśne. I wówczas jeszcze rzodkiewki miały kolor rzodkiewek, czyli białe z czerwoną skórką.
Gdy tylko zawartość kwasów w słoikach nieco wzrosła, rzodkiewki zaczęły zmieniać kolor na jednolicie różowy. Stało się to po upływie jakichś 48 godzin od nastawienia kiszonki. I wtedy właśnie ogórki były najsmaczniejsze, czyli jeszcze trochę słone, ale też już lekko kwaśne. Takie małosolne ogórki lubię najbardziej, więc jeden słoik zjedliśmy od razu, a drugi wstawiłam do lodówki, żeby spowolnić proces fermentacji.
U nas w domu jest raczej dość chłodno, więc kiszonka musiała postać nieco ponad dwie doby, żeby uzyskać idealny smak. Ale jeśli u Ciebie jest cieplej – czas fermentacji może się skrócić. No i każdy z nas lubi nieco inne ogórki małosolne, czyli mniej lub bardziej kwaśne. Kieruj się więc wyłącznie własnym gustem i smakiem. I zacznij próbować nawet już następnego dnia po nastawieniu. Smacznego!