Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marchewka z kukurydzą zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynka do obiadu. Szczególnie smakuje z kotletami mielonymi lub sznycelkami drobiowymi, ale również można ją podać do wyrazistego, ostrego gulaszu czy jajek sadzonych.
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 92
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5613
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3992
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 687
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1447
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 92
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5613
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3992
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 687
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1447
Składniki
Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby tylko ją przykryła. Wsypujemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości, czyli15-20 minut. Na koniec gotowania dorzucamy kukurydzę z puszki.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy do niego mąkę i smażymy ją około minuty stale mieszając. Mąka dzięki temu straci swój surowy smak, ale nie zbrązowieje.
Dajemy zasmażkę do ugotowanej marchewki z kukurydzą i chwilę gotujemy całość, aż nasza jarzynka zgęstnieje. Na koniec przyprawiamy ją sokiem z cytryny i cukrem według uznania.
Marchewka z kukurydzą na ciepło gotowa!