Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marchewka z kukurydzą zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynka do obiadu. Szczególnie smakuje z kotletami mielonymi lub sznycelkami drobiowymi, ale również można ją podać do wyrazistego, ostrego gulaszu czy jajek sadzonych.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 911
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9121
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 911
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9121
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby tylko ją przykryła. Wsypujemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości, czyli15-20 minut. Na koniec gotowania dorzucamy kukurydzę z puszki.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy do niego mąkę i smażymy ją około minuty stale mieszając. Mąka dzięki temu straci swój surowy smak, ale nie zbrązowieje.
Dajemy zasmażkę do ugotowanej marchewki z kukurydzą i chwilę gotujemy całość, aż nasza jarzynka zgęstnieje. Na koniec przyprawiamy ją sokiem z cytryny i cukrem według uznania.
Marchewka z kukurydzą na ciepło gotowa!