Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Marynowana czerwona kapusta to świetna surówka do obiadu albo sałatka na grilla. Ja ją przygotowałam właśnie w tym drugim celu, na małe spotkanie przy grillu. Sałatka jest bardzo łatwa do zrobienia i pięknie prezentuje się na stole, ale za jej przygotowanie trzeba się zabrać kilka godzin wcześniej, a jeszcze lepiej – w dzień poprzedzający imprezę. To jest szybka marynata, ale jednak kapusta wymaga trochę czasu, by mogła wchłonąć smaki i nieco “skruszeć”. Bo czerwona kapusta jest twardsza od białej. Dlatego trudniej się ją kisi, a robiąc surówkę trzeba ją pokroić w naprawdę bardzo cienkie paski.
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5043
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 597
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2260
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 164
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5043
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 597
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2260
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 164
Składniki
Czerwoną kapustę poszatkuj jak najcieniej. Marchew obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Czosnek obierz z łusek i przeciśnij przez praskę.
Warzywa włóż do sporej miski szklanej lub stalowej (większej, niż moja), przesypując je solą i wymieszaj.
Do rondla wlej zimną wodę, dodaj cukier i wszystkie przyprawy korzenne. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2-3 minuty, a następnie dolej ocet jabłkowy i ponownie krótko zagotuj. W razie potrzeby możesz dodać nieco więcej octu, do smaku, bo różna bywa moc domowego octu. Ale pamiętaj, że to delikatna marynata, nie ma być bardzo kwaśna.
Gorącą marynatę przelej przez sitko do miski z warzywami, wymieszaj.
Przykryj i wstaw do lodówki. Przed podaniem jeszcze kilka razy wymieszaj składniki marynaty, by wszystko pięknie się połączyło.
Po kilku godzinach lub całej nocy w lodówce marynowana czerwona kapusta jest gotowa do podania. Odcedź marynatę, a surówkę polej przed podaniem dobrym olejem i posyp posiekaną zieleniną. Ja też obiecuję nie zapomnieć o niej następnym razem.
Uwaga, jeśli nie zużyjesz na raz całej surówki, to przechowuj ją w marynacie (oczywiście w lodówce). Sukcesywnie i po trochu podbieraj marynowaną kapustę z marchewką, podając ją do różnych dań jako surówkę. Smacznego!