Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia meksykańska kojarzy się przede wszystkim z mięsem, ostrą pomidorową salsą i tortillą - czyli smakowitymi, choć niekoniecznie lekkostrawnymi potrawami odpowiednimi w diecie „fit”. Zagłębiając się w latynoamerykańskie tradycje kulinarne, odkryjemy jednak także szereg przepisów na dania, które z powodzeniem można włączyć w zdrowy, wegański jadłospis, a nawet sięgać po nie podczas diety odchudzającej. Należy do nich na przykład meksykańska sałatka z czarną fasolą, która stanowi znakomite źródło białka, kwasów tłuszczowych omega, witamin i minerałów. Jest przy tym bardzo pożywna, więc z powodzeniem wystarczy za cały posiłek – nawet bez dodatku smakowitej, choć niezbyt dietetycznej tortilli.
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1549
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 255
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 268
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 260
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 11498
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1549
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 255
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 268
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 260
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 11498
Składniki
Fasolę ugotuj do miękkości lub opłucz z zalewy (jeśli używasz konserwowej).
Pomidorki pokrój na ćwiartki, a cebulę drobno posiekaj.
Obierz owoce mangi i awokado i pokrój w kostkę.
Wszystkie wyżej wymienione składniki wymieszaj w misce.
Przygotuj dressing z oliwy, pasty paprykowej, soku z limonek i miodu. Dopraw go do smaku solą i pieprzem.
Połącz sałatkę z dressingiem na chwilę przed spożyciem. Możesz ozdobić ją posiekanymi listkami kolendry lub natką pietruszki.