Do góry

Sałatki Przepis na:

Meksykańska sałatka z ryżem

Meksykańska sałatka z ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 242 Ocena: 2785

Dodano:

Odsłon: 2504

Sałatka ryżowa z dodatkiem fasoli, kukurydzy, pomidorów i jarmużu w ostrym sosie limonkowym

Składniki

  • 100 g ryżu
  • 200 g jarmużu (można zastąpić szpinakiem)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • SOS
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka sosu chilli (można pominąć)
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ugotować ryż zgodnie z instrukcją, odstawić do ostygnięcia (można użyć resztek ugotowanego wcześniej ryżu).
    Jarmuż pokroić na kawałki i ugotować na parze (ok 5 minut). Można też go nie gotować ale trzeba go wymasować w rękach ( ok 2- 3 minuty aż puści soki i zmięknie). Jeżeli używacie szpinaku trzeba go tylko pociąć w kawałki.
    Kukurydzę i fasolę odsączyć, pomidory pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać.
    Do miski przełożyć wszystkie składniki sałatki,
    Sos wymieszać w misce, zalać sałatkę i dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń