Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młoda kapusta na ciepło, zaprawiona zasmażką z masła, przyprawiona na słodko-kwaśno i posypana dużą ilością koperku to jedna z najsmaczniejszych nowalijek wiosennych. Do niej młode ziemniaczki i nic więcej nie trzeba. Proste, wyśmienite danie!
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 111
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 59
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 111
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 59
Składniki
Kapustę obieramy z wierzchnich, mocno zielonych liści, których nie wykorzystujemy. Kapustę myjemy i szatkujemy dosyć drobno.
Przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wody, wsypujemy łyżeczkę soli i wstawiamy na ogień. Od momentu zagotowania wody dusimy ją 10-15 minut pod przykryciem.
Na patelni rozgrzewamy masło. Na roztopione masło rzucamy mąkę, mieszamy zasmażkę około 1-2 minut, aby mąka straciła smak surowizny, ale nie przyrumieniła się. Tak przygotowaną zasmażką zaciągamy kapustę i przyprawiamy sokiem z cytryny lub octem, cukrem, pieprzem i ewentualnie solą. Wyłączamy ogień i zasypujemy kapustę posiekanym koperkiem. Młoda kapusta zasmażana gotowa!