Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młoda kapusta z koperkiem to idealny dodatek do każdego obiadu, zarówno mięsnego, jak i wegetariańskiego. Świetnie smakuje z koperkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Słodkiego posmaku dodaje odrobina cukru. Młoda kapusta z koperkiem i marchewką dobrze też smakuje jako danie główne z młodymi ziemniakami.
Jajka po benedyktyńsku (Eggs Benedict) to danie śniadaniowe wywodzące się z k...
Odsłon: 32
Wariacja lodów limonkowych z większymi kawałkami skórki i mniejszą ilością cu...
Odsłon: 23
Jajka po benedyktyńsku (Eggs Benedict) to danie śniadaniowe wywodzące się z k...
Odsłon: 32
Wariacja lodów limonkowych z większymi kawałkami skórki i mniejszą ilością cu...
Odsłon: 23
Składniki
Zacznij od przygotowania warzyw. Młodą kapustę umyj pod bieżącą wodą. Osusz ją delikatnie, a następnie pokrój drobno.
Marchewki i cebulę obierz. Pokrój w kostkę. Możesz też poszatkować cebulę, a marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij cebulę, a po chwili dodaj marchewkę i cebulę. Wymieszaj całość i zalej bulionem lub wodą.
Przypraw warzywa w garnku solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Jeśli wolisz delikatny smak, pomiń dwa ostatnie składniki.
Duś całość przez kilkanaście minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pod koniec dodaj pokrojony koperek oraz cukier. Zamieszaj i gotuj jeszcze chwilę. Kapusta nie może być za długo na gazie, aby nie była rozgotowana.
Jeśli kapusta będzie zbyt wodnista, możesz dodać zasmażkę z mąki i wody lub odlać odrobinę bulionu i wykorzystać go w innych przygotowywanych daniach.