Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato to z pewnością sezon na młodą kapustę. To danie uwielbiane chyba przez wszystkich – dorosłych i dzieci. Każdy robi ją nieco inaczej i każda będzie pyszna. W tej wersji przepisu młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą została nieco wzbogacona pomidorkami koktajlowymi, które nadają jej delikatnej kwaskowatości. To danie pachnie słońcem. Świetnie nadaje się jako samodzielny lunch lub dodatek obiadowy.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 257
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 257
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Młodą kapustę umyj i drobno poszatkuj. Przełóż do dużego garnka. Zalej ją niewielką ilością wody. Nie ma potrzeby dodawania jej więcej, bo warzywo samo z siebie puści jej bardzo dużo.
Kapustę podgrzej na bardzo małym ogniu, do zagotowania. Dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj całość bez przykrycia przez 10 minut.
Kiełbasę pokrój w plasterki. Usmaż je na patelni bez tłuszczu lub z dosłownie 2 kropelkami oleju, jeśli jest to niezbędne. Kiedy mięso się zarumieni, dodaj je do kapusty.
Pomidorki koktajlowe drobno posiekaj i także dołóż do kapusty. Na koniec dodaj posiekany koperek w preferowanej ilości oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko dobrze wymieszaj.
Jeśli młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą ma zbyt dużo wody, możesz ją odcedzić łyżką lub przez minutkę podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Potrawa świetnie smakuje z dodatkiem młodych ziemniaczków.