Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato to z pewnością sezon na młodą kapustę. To danie uwielbiane chyba przez wszystkich – dorosłych i dzieci. Każdy robi ją nieco inaczej i każda będzie pyszna. W tej wersji przepisu młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą została nieco wzbogacona pomidorkami koktajlowymi, które nadają jej delikatnej kwaskowatości. To danie pachnie słońcem. Świetnie nadaje się jako samodzielny lunch lub dodatek obiadowy.
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 157
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 312
Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finis...
Odsłon: 86
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 157
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 312
Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finis...
Odsłon: 86
Składniki
Młodą kapustę umyj i drobno poszatkuj. Przełóż do dużego garnka. Zalej ją niewielką ilością wody. Nie ma potrzeby dodawania jej więcej, bo warzywo samo z siebie puści jej bardzo dużo.
Kapustę podgrzej na bardzo małym ogniu, do zagotowania. Dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj całość bez przykrycia przez 10 minut.
Kiełbasę pokrój w plasterki. Usmaż je na patelni bez tłuszczu lub z dosłownie 2 kropelkami oleju, jeśli jest to niezbędne. Kiedy mięso się zarumieni, dodaj je do kapusty.
Pomidorki koktajlowe drobno posiekaj i także dołóż do kapusty. Na koniec dodaj posiekany koperek w preferowanej ilości oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko dobrze wymieszaj.
Jeśli młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą ma zbyt dużo wody, możesz ją odcedzić łyżką lub przez minutkę podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Potrawa świetnie smakuje z dodatkiem młodych ziemniaczków.