Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowna sałatka ryżowa podana we wnętrzu owoców zachwyci Waszych gości nie tylko wizualnie.
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 560
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 560
Składniki
Szynkę kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy drobno posiekane oliwki, ryż i dokładnie mieszamy. Oliwę mieszamy z połową soku z cytryny, drobno posiekanym porem i przeciśniętym przez praskę, czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy ryż z mięsem i oliwkami, mieszamy, wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Brzoskwinie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, odcinamy wierzch, przy pomocy łyżeczki delikatnie usuwamy pestki, wydrążamy miąższ, który mieszamy z pozostałym sokiem. Połowę miąższu dodajemy do sałatki ryżowej, mieszamy i napełniamy nią owoce, przykrywamy wierzchami brzoskwiń.