Do góry

Sałatki Przepis na:

Nadziewane brzoskwinie

Nadziewane brzoskwinie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2167 Ocena: 48113

Dodano:

Odsłon: 6619

Efektowna sałatka ryżowa podana we wnętrzu owoców zachwyci Waszych gości nie tylko wizualnie.

Składniki

  • 6 dużych brzoskwiń
  • 200 g szynki wieprzowej (surowej)
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 białej części pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 50 g czarnych oliwek
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Szynkę kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy drobno posiekane oliwki, ryż i dokładnie mieszamy.
    Oliwę mieszamy z połową soku z cytryny, drobno posiekanym porem i przeciśniętym przez praskę, czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy ryż z mięsem i oliwkami, mieszamy, wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
    Brzoskwinie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, odcinamy wierzch, przy pomocy łyżeczki delikatnie usuwamy pestki, wydrążamy miąższ, który mieszamy z pozostałym sokiem.
    Połowę miąższu dodajemy do sałatki ryżowej, mieszamy i napełniamy nią owoce, przykrywamy wierzchami brzoskwiń.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń