Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatki ziemniaczane stanowią znakomity dodatek do mięs z grilla. Nadają się także na samodzielne danie – idealne w upały, kiedy chcemy zjeść coś pożywnego, ale zupełnie nie mamy ochoty na ciepły posiłek. Niewątpliwą zaletą sałatek na bazie ziemniaków jest także to, że aby je przygotować, nie trzeba spędzić paru kwadransów w kuchni – wystarczy szybko pokroić wszystkie składniki, wrzucić do miski i obiad gotowy! Co więcej, z powodzeniem można wykorzystać do jego przyrządzenia… wczorajszy obiad. Takie dania, jak sałatka ziemniaczana z selerem naciowym, to bardzo dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru ugotowanych ziemniaków – 0 ile nie zostały one rozgotowane, np. z przeznaczeniem na purée. Ziemniaki do sałatki powinny być na tyle twarde, by nie rozpadały się podczas krojenia.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6281
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6281
Składniki
Ziemniaki pokrój w kostkę. Jeśli są świeżo ugotowane, odczekaj najpierw, aż całkiem wystygną.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i także pokrój w kostkę.
Pokrój łodygę selera na dość cienkie plasterki. Jeśli jest gruba, możesz wcześniej ją przekroić wzdłuż na pół.
Posiekaj drobno cebulę i koperek.
Wsyp wszystkie składniki do miski i wymieszaj.
W osobnym naczyniu połącz na gładki sos przyprawy z jogurtem, majonezem i musztardą.
Dodaj sos do sałatki i delikatnie wymieszaj. Odstaw na pół godziny do lodówki.