Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zastanawiasz się, jaką sałatkę zrobić w tym roku na świąteczny stół? Jeśli najczęściej zaskakujesz gości ciekawymi daniami podpatrzonymi w restauracjach albo podczas dalekich podróży, tym razem postaw na klasykę. Najlepsza sałatka wielkanocna to taka, która przywołuje wspomnienia i po prostu „smakuje świętami”. Dla większości to najzwyklejsza sałatka jarzynowa z majonezem. Jeśli chcesz powiewu świeżości, udekoruj ją np. pomidorkami cherry. Nie zapomnij o jajkach! Nie musisz nawet dodawać ich do sałatki. Symbol świąt także możesz potraktować jako element dekoracji.
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 438
Przepis na lasagne w orientalnym stylu. Inspiracją był fakt, że pozostały mi...
Odsłon: 13
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 438
Przepis na lasagne w orientalnym stylu. Inspiracją był fakt, że pozostały mi...
Odsłon: 13
Składniki
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Zalej w garnku wodą i zagotuj. Gotuj 8 minut od chwili, gdy woda zawrze. Odłóż jajka do wystudzenia.
Umyj warzywa korzeniowe i ugotuj w łupinach w lekko osolonej wodzie. Odłóż do wystudzenia.
Odcedź groszek z zalewy. Ogórki pokrój w kosteczkę. Obierz przestudzone warzywa i pokrój na tej samej wielkości kawałki, co ogórki. W ten sam sposób pokrój obrane jabłko.
Połącz wszystkie składniki w dużej misce i wymieszaj z majonezem i musztardą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw na co najmniej godzinę do lodówki, by przegryzły się smaki.
Sprawdź smak sałatki. Jeśli chcesz, dodaj do niej trochę soli lub pieprzu.
Tuż przed podaniem sałatki obierz jajka i pokrój w ćwiartki. Pomidorki cherry przekrój na pół. Udekoruj sałatkę jajkami i pomidorkami.