Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówki są bardzo pożądanym dodatkiem do dań obiadowych. Stanowią niezbędne źródło witamin, minerałów, błonnika, ułatwiają trawienie tłustych, obfitych posiłków. Niezależnie jednak od ich wartości prozdrowotnych, są po prostu smaczne. Świetnie podkreślają zwłaszcza walory mięs. Kotlet mielony smakuje wprost wyśmienicie z wyrazistą surówką z pora, ale też ze słodkawą marchewką albo miksem sałat z sosem vinegret. A jaka jest najlepsza surówka do schabowego? Oczywiście nie ma jednej takiej propozycji, ale najbardziej klasyczną jest chyba surówka z białej kapusty. Można przyrządzić ją na kilka sposobów. Poniżej znajdziesz inspirację do prostego wariantu, w którym najlepiej sprawdza się młoda kapusta.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 202
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4465
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12123
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6882
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5643
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 202
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4465
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12123
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6882
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5643
Składniki
Oddziel od kapusty uszkodzone liście i wytnij głąb. Poszatkuj drobno warzywo i przełóż do dość dużej miski.
Obierz cebulę i pokrój w cienkie piórka. Dołóż do miski z kapustą.
Umyj ogórka i – nie obierając – przekrój wzdłuż na pół. W ten sam sposób przekrój obie połówki. Usuń końcówki ogórka, a resztę pokrój na cienkie plasterki.
Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Od razu skrop ją sokiem z cytryny i dodaj do miski z kapustą.
Posiekaj dość drobno koperek i przełóż do miski. Dodaj oliwę i wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Ogrzej nieco przed podaniem.