Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jaka jest najlepsza sałatka wielkanocna? W wielu polskich domach na świąteczny stół trafia tradycyjna sałatka jarzynowa – taka sama, jakiej nie może zabraknąć w czasie świąt Bożego Narodzenia. A przecież święta Wielkiej Nocy kojarzą się przede wszystkim z jajkami i zielonymi nowalijkami! Dlaczego więc nie pokusić się tym razem o pyszną sałatkę jajeczną?
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 149
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 100
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 50
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 149
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 100
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 50
Składniki
Ugotowane i przestudzone jajka obierz ze skorupek, pokrój w niezbyt drobną kostkę i włóż sporej miski.
Ugotowane ziemniaki obierz ze skórek, pokrój w kostkę (mniej więcej tej samej wielkości, co kostki jajek) i dodaj do miski.
Ogórki konserwowe również pokrój w kostkę (może być nieco drobniejsza niż w przypadku jajek i ziemniaków) i przełóż do miski.
Drobniej posiekaj czerwoną cebulę i również wrzuć do miski z pozostałymi składnikami.
Posiekaj drobno szczypiorek i koperek. Dołóż do miski, zostawiając nieco zieleniny do ozdoby sałatki.
Wymieszaj łyżką wszystkie składniki w misce. W osobnym naczyniu połącz majonez, jogurt i chrzan.
Połącz sos ze składnikami sałatki, a następnie dopraw ją solą i pieprzem. Możesz też zrobić to po kilku godzinach, gdy smaki wszystkich składników „przegryzą” się ze sobą.
Sałatkę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Podaj na drugi dzień po przygotowaniu.