Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jaka jest najlepsza sałatka wielkanocna? W wielu polskich domach na świąteczny stół trafia tradycyjna sałatka jarzynowa – taka sama, jakiej nie może zabraknąć w czasie świąt Bożego Narodzenia. A przecież święta Wielkiej Nocy kojarzą się przede wszystkim z jajkami i zielonymi nowalijkami! Dlaczego więc nie pokusić się tym razem o pyszną sałatkę jajeczną?
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5622
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27383
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5622
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27383
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Składniki
Ugotowane i przestudzone jajka obierz ze skorupek, pokrój w niezbyt drobną kostkę i włóż sporej miski.
Ugotowane ziemniaki obierz ze skórek, pokrój w kostkę (mniej więcej tej samej wielkości, co kostki jajek) i dodaj do miski.
Ogórki konserwowe również pokrój w kostkę (może być nieco drobniejsza niż w przypadku jajek i ziemniaków) i przełóż do miski.
Drobniej posiekaj czerwoną cebulę i również wrzuć do miski z pozostałymi składnikami.
Posiekaj drobno szczypiorek i koperek. Dołóż do miski, zostawiając nieco zieleniny do ozdoby sałatki.
Wymieszaj łyżką wszystkie składniki w misce. W osobnym naczyniu połącz majonez, jogurt i chrzan.
Połącz sos ze składnikami sałatki, a następnie dopraw ją solą i pieprzem. Możesz też zrobić to po kilku godzinach, gdy smaki wszystkich składników „przegryzą” się ze sobą.
Sałatkę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Podaj na drugi dzień po przygotowaniu.