Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jaka jest najlepsza sałatka wielkanocna? W wielu polskich domach na świąteczny stół trafia tradycyjna sałatka jarzynowa – taka sama, jakiej nie może zabraknąć w czasie świąt Bożego Narodzenia. A przecież święta Wielkiej Nocy kojarzą się przede wszystkim z jajkami i zielonymi nowalijkami! Dlaczego więc nie pokusić się tym razem o pyszną sałatkę jajeczną?
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9136
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1869
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3912
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 296
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 188
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 187
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9136
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1869
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3912
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 296
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 188
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 187
Składniki
Ugotowane i przestudzone jajka obierz ze skorupek, pokrój w niezbyt drobną kostkę i włóż sporej miski.
Ugotowane ziemniaki obierz ze skórek, pokrój w kostkę (mniej więcej tej samej wielkości, co kostki jajek) i dodaj do miski.
Ogórki konserwowe również pokrój w kostkę (może być nieco drobniejsza niż w przypadku jajek i ziemniaków) i przełóż do miski.
Drobniej posiekaj czerwoną cebulę i również wrzuć do miski z pozostałymi składnikami.
Posiekaj drobno szczypiorek i koperek. Dołóż do miski, zostawiając nieco zieleniny do ozdoby sałatki.
Wymieszaj łyżką wszystkie składniki w misce. W osobnym naczyniu połącz majonez, jogurt i chrzan.
Połącz sos ze składnikami sałatki, a następnie dopraw ją solą i pieprzem. Możesz też zrobić to po kilku godzinach, gdy smaki wszystkich składników „przegryzą” się ze sobą.
Sałatkę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Podaj na drugi dzień po przygotowaniu.