Zasmażana kapusta to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Mogłoby się wydawać, że to bardzo prosty przepis, jednak zrobienie naprawdę smacznej kapusty zasmażanej to prawdziwa sztuka.
Najlepszy sposób na kapustę. Będziesz chciał jeść bez końca
Składniki
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 średnie cebule
- Kilka łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru lub innego słodu (np. miodu lub syropu z agawy)
- 1 liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki soli
- Składniki na zasmażkę:
- 1 duża, kopiasta łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- (można podwoić składniki, by przygotować więcej zasmażki - wszystko wedle uznania)
Składniki
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 średnie cebule
- Kilka łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru lub innego słodu (np. miodu lub syropu z agawy)
- 1 liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki soli
- Składniki na zasmażkę:
- 1 duża, kopiasta łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- (można podwoić składniki, by przygotować więcej zasmażki - wszystko wedle uznania)

Etapy przygotowania
Odsącz kapustę z nadmiaru soku. Posiekaj drobno.
Wrzuć kapustę do garnka i zalej wrzątkiem, tak aby woda przykryła całą kapustę.
Dodaj pół łyżeczki soli, słód, liść, ziele oraz posiekaną drobno jedną cebulę (opcjonalnie możesz dorzucić również kilka ziaren pieprzu). Wszystko zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj, dopóki kapusta nie stanie się miękka.
Drugą cebulę również drobno pokrój, a następnie podsmaż ją na oleju. Dodaj do niej łyżkę masła i 2 łyżki mąki. Wszystko mieszaj i smaż do uzyskania złocistego koloru. Dodaj trochę wody z kapusty. Mieszaj, aż uzyskasz jednolitę konsystencję. Masę wlej do ugotowanej kapusty i wymieszaj.
Spróbuj, czy kapusta dobrze smakuje. W razie potrzeby dopraw wedle uznania.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 598
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 598



Składniki
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 średnie cebule
- Kilka łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru lub innego słodu (np. miodu lub syropu z agawy)
- 1 liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki soli
- Składniki na zasmażkę:
- 1 duża, kopiasta łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- (można podwoić składniki, by przygotować więcej zasmażki - wszystko wedle uznania)
Odsącz kapustę z nadmiaru soku. Posiekaj drobno.
Wrzuć kapustę do garnka i zalej wrzątkiem, tak aby woda przykryła całą kapustę.
Dodaj pół łyżeczki soli, słód, liść, ziele oraz posiekaną drobno jedną cebulę (opcjonalnie możesz dorzucić również kilka ziaren pieprzu). Wszystko zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj, dopóki kapusta nie stanie się miękka.
Drugą cebulę również drobno pokrój, a następnie podsmaż ją na oleju. Dodaj do niej łyżkę masła i 2 łyżki mąki. Wszystko mieszaj i smaż do uzyskania złocistego koloru. Dodaj trochę wody z kapusty. Mieszaj, aż uzyskasz jednolitę konsystencję. Masę wlej do ugotowanej kapusty i wymieszaj.
Spróbuj, czy kapusta dobrze smakuje. W razie potrzeby dopraw wedle uznania.