Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia jest warzywem, które najczęściej jemy duszone, pieczone lub smażone. Zwykle stanowi składnik potraw (na przykład sosów do makaronu, wegetariańskich gulaszów), rzadziej jest ich podstawą. Mało kto wie, że cukinię można jeść na surowo! Albo marynowaną „na szybko”. Tymczasem niemiecka surówka z cukinii to prawdziwy rarytas, który warto wprowadzić na stałe do menu, zastępując nim swojskie surówki z kapusty czy mizerię. Przyrządzona bez obróbki termicznej surowa cukinia komponuje się świetnie z kotletami, daniami z grilla czy zapiekankami. Możesz też zjeść ją jako samodzielną przekąskę. Musisz tylko uzbroić się w cierpliwość – potrzeba około dwóch dni, by surówka nabrała idealnego smaku.
Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
Odsłon: 4009
Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 199
Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
Odsłon: 4009
Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 199
Składniki
Połącz ocet jabłkowy z cukrem i oliwą. Pokrój drobno koperek. Cebulę pokrój w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Obierz cukinię (jeśli jest młoda, możesz pominąć ten krok) i pokrój na dość długie, cieniutkie plastry (pod kątem około 45° do nasady warzywa). Najlepiej użyj do tego celu mandoliny. Przełóż cukinię do miski (a najlepiej – zamykanego pojemnika), zasyp solą i gorczycą. Wymieszaj.
Do naczynia z cukinią dołóż cebulę, koperek i czosnek. Zalej warzywa marynatą. Wymieszaj dokładnie. Zamknięte naczynie (lub owinięta folią spożywczą miskę) wstaw do lodówki na dwie doby. Podawaj surówkę po ogrzaniu do temperatury pokojowej.