Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka w kształcie pisanki to świetny sposób na zaserwowanie wielkanocnej przekąski. Składniki naszej sałatki nie są skomplikowane. Połączyliśmy ugotowane warzywa, wraz z jajkami, szynką, marynowanymi pieczarkami, zielonym groszkiem i prostym sosem na bazie jogurtu, majonezu oraz musztardy. O czym pamiętać podczas robienia sałatki? Podczas przygotowania sałatki, pamiętaj o tym, aby warzywa koniecznie ugotować w osolonej wodzie i w mundurkach, dzięki temu znacznie zyskają na smaku. Żółtka jajek zetrzyj na tarce o średnich oczkach, możesz je także rozdrobić za pomocą widelca. Co ważne, gotową sałatkę, przed podaniem włóż do lodówki na minimum godzinę, nie tylko będzie lepiej smakować, ale przede wszystkim zachowa swój piękny kształt na dłużej.
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
Odsłon: 68
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 45
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 95
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
Odsłon: 68
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 45
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 95
Składniki
Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupki. Każde podziel na pół, wydrąż żółtka i umieść w miseczce. 5 białek jajek pokrój w kostkę, 2 zostaw do dekoracji.
Żółtka zetrzyj na tarce i odłóż na bok.
1 marchewkę obierz ze skórki, pokrój w grubsze plastry i odłóż na bok. Resztę warzyw ugotuj w mundurkach, następnie obierz i pokrój w kostkę.
Groszek odsącz z zalewy, pieczarki podziel na mniejsze części, a szynkę pokrój w drobną kostkę.
Do miski przełóż pokrojone białka jajek, ugotowane i pokrojone warzywa, pieczarki i groszek, a także szynkę. Dodaj 3 łyżki jogurtu, musztardę i przyprawy. Całość delikatnie wymieszaj.
Wymieszane składniki przełóż na półmisek i uformuj na kształt jajka. Wierzch posmaruj 2 łyżkami majonezu. Całość posyp startymi na tarce żółtkami.