Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanoc to czas wyjątkowy dla rodziny i bliskich. Świąteczne śniadanie jest tradycją, gdzie wszyscy razem siadamy przy stole i choć zazwyczaj królują dość klasyczne potrawy, to warto czasem urozmaić ten odświętny posiłek czymś nowym. Taka jest właśnie ta nowa sałatka na wielkanocne śniadanie - pyszna, piękna i elegancka. Z pewnością nikt inny jej wcześniej nie zaserwował, dzięki czemu zaskoczysz wszystkich domowników.
Czy ktokolwiek wyobraża sobie Wielkanoc bez ugotowanych jajek? Muszą znajdować się wszędzie i być w każdej potrawie, dlatego wszystkie przepisy na sałatki wielkanocne są ich pełne. Nie inaczej jest tutaj, choć zamiast klasycznych połączeń smakowych, znajdziesz tu:
Nie jest to jednak klasyczna sałatka jarzynowa skąpana w dużej ilości majonezu - to całkowicie nowa sałatka, która zaskoczy wszystkich! Przygotuj ją na wielkanocne śniadanie i przekonaj się samodzielnie! Jej czas przygotowania jest stosunkowo krótki i bez trudu przygotujesz ją między pieczeniem kolejnych ciastek wielkanocnych.
Ta sałatka jajeczna łączy w sobie klasyczne połączenie marchewki z groszkiem i ziemniakami, ale jednocześnie została ciekawie urozmaicona. Marynowane pieczarki dodają daniu lekkiej kwaskowatości i wyrazistości, dzięki czemu z pewnością nie jest ono nudne! Szynka, której użyjesz, musi być dobrej jakości, najlepiej podwędzana, co doda potrawie charakterystycznego smaku. Seler jest chrupiący i soczysty, łagodnie gorzkawy - dzięki niemu ta dość prosta sałatka na Wielkanoc zyska przyjemną konsystencję. Jeśli chcesz, nic nie stoi też na przeszkodzie, by lekko zmodyfikować to danie i dodać:
Najlepiej sprawdzą się delikatne składniki, które będą komponować się z lekkim sosem. Wielkanoc kojarzy się z wiosną, dlatego lepiej jest porzucić ciężkie, kaloryczne potrawy na rzecz tych łagodnych i orzeźwiających.
Zazwyczaj sałatka jajeczna podawana jest z sosem majonezowym. W tej wersji, dressing jest jednak znacznie lżejszy i bardziej wyrazisty. Większość sosu stanowi jogurt naturalny, który charakteryzuje się też lekką kwaskowatością, a łyżeczka musztardy - najlepiej dijon - dodaje pikanterii i łagodnej goryczki. Majonez ma na celu głównie stabilizację całego dania, by zachowało swój piękny kształt na dłużej i było prawdziwą ozdobą na świątecznego stołu. Typowo wielkanocna sałatka powinna być raczej delikatna w smaku, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by urozmaicić ją musztardą francuską czy szczyptą imbiru.
Najlepsza sałatka wielkanocna musi oczywiście nie tylko pysznie smakować, ale też zachwycać sposobem podania, barwami i nawiązaniem do Wielkanocy. Dlatego warto uformować ją w nawiązującą do okazji formę - może być to jajko wielkanocne, królik czy baranek. Wszystko zależy od formy, którą masz w domu. Jeśli nie masz żadnej, nie przejmuj się. Prostą obręcz o kształcie jajka możesz zrobić samodzielnie z folii aluminiowej. Szablonem może być podłużny talerz lub patera. Użyj kilku warstw, by uzyskać jak najlepszą stabilność dania. Sałatkę podajemy najlepiej po kilku godzinach leżakowania w lodówce, by smaki się połączyły i całość odpowiednio związała.
Niezależnie od tego, czy na twój świąteczny stół trafi prosta sałatka jarzynowa czy bardziej skomplikowane danie, warto zachęcić całą rodzinę, także najmłodszych, do aktywnego uczestnictwa w przygotowaniach do uroczystego śniadania. Dobrym pomysłem jest pozwolenie na samodzielne i dowolne udekorowanie dania. Najlepiej sprawdzą się składniki sałatki, które zostały niewykorzystane czy inne produkty, które masz akurat w lodówce. Ten sprawdzony przepis wykorzystuje jajko, marchewkę i szczypiorek, ale możesz z powodzeniem użyć też papryki, kukurydzy czy sałaty. Dzięki temu na twój wielkanocny stół trafi naprawdę wyjątkowa propozycja, która przyniesie radość wszystkim domownikom.
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 36
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
Odsłon: 316
Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...
Odsłon: 76
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 36
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
Odsłon: 316
Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...
Odsłon: 76
Składniki
Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupki. Każde podziel na pół, wydrąż żółtka i umieść w miseczce. 5 białek jajek pokrój w kostkę, 2 zostaw do dekoracji.
Żółtka zetrzyj na tarce i odłóż na bok.
1 marchewkę obierz ze skórki, pokrój w grubsze plastry i odłóż na bok. Resztę warzyw ugotuj w mundurkach, następnie obierz i pokrój w kostkę.
Groszek odsącz z zalewy, pieczarki podziel na mniejsze części, a szynkę pokrój w drobną kostkę.
Do miski przełóż pokrojone białka jajek, ugotowane i pokrojone warzywa, pieczarki i groszek, a także szynkę. Dodaj 3 łyżki jogurtu, musztardę i przyprawy. Całość delikatnie wymieszaj.
Wymieszane składniki przełóż na półmisek i uformuj na kształt jajka. Wierzch posmaruj 2 łyżkami majonezu. Całość posyp startymi na tarce żółtkami.