Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanoc to czas wyjątkowy dla rodziny i bliskich. Świąteczne śniadanie jest tradycją, gdzie wszyscy razem siadamy przy stole i choć zazwyczaj królują dość klasyczne potrawy, to warto czasem urozmaić ten odświętny posiłek czymś nowym. Taka jest właśnie ta nowa sałatka na wielkanocne śniadanie - pyszna, piękna i elegancka. Z pewnością nikt inny jej wcześniej nie zaserwował, dzięki czemu zaskoczysz wszystkich domowników.
Czy ktokolwiek wyobraża sobie Wielkanoc bez ugotowanych jajek? Muszą znajdować się wszędzie i być w każdej potrawie, dlatego wszystkie przepisy na sałatki wielkanocne są ich pełne. Nie inaczej jest tutaj, choć zamiast klasycznych połączeń smakowych, znajdziesz tu:
Nie jest to jednak klasyczna sałatka jarzynowa skąpana w dużej ilości majonezu - to całkowicie nowa sałatka, która zaskoczy wszystkich! Przygotuj ją na wielkanocne śniadanie i przekonaj się samodzielnie! Jej czas przygotowania jest stosunkowo krótki i bez trudu przygotujesz ją między pieczeniem kolejnych ciastek wielkanocnych.
Ta sałatka jajeczna łączy w sobie klasyczne połączenie marchewki z groszkiem i ziemniakami, ale jednocześnie została ciekawie urozmaicona. Marynowane pieczarki dodają daniu lekkiej kwaskowatości i wyrazistości, dzięki czemu z pewnością nie jest ono nudne! Szynka, której użyjesz, musi być dobrej jakości, najlepiej podwędzana, co doda potrawie charakterystycznego smaku. Seler jest chrupiący i soczysty, łagodnie gorzkawy - dzięki niemu ta dość prosta sałatka na Wielkanoc zyska przyjemną konsystencję. Jeśli chcesz, nic nie stoi też na przeszkodzie, by lekko zmodyfikować to danie i dodać:
Najlepiej sprawdzą się delikatne składniki, które będą komponować się z lekkim sosem. Wielkanoc kojarzy się z wiosną, dlatego lepiej jest porzucić ciężkie, kaloryczne potrawy na rzecz tych łagodnych i orzeźwiających.
Zazwyczaj sałatka jajeczna podawana jest z sosem majonezowym. W tej wersji, dressing jest jednak znacznie lżejszy i bardziej wyrazisty. Większość sosu stanowi jogurt naturalny, który charakteryzuje się też lekką kwaskowatością, a łyżeczka musztardy - najlepiej dijon - dodaje pikanterii i łagodnej goryczki. Majonez ma na celu głównie stabilizację całego dania, by zachowało swój piękny kształt na dłużej i było prawdziwą ozdobą na świątecznego stołu. Typowo wielkanocna sałatka powinna być raczej delikatna w smaku, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by urozmaicić ją musztardą francuską czy szczyptą imbiru.
Najlepsza sałatka wielkanocna musi oczywiście nie tylko pysznie smakować, ale też zachwycać sposobem podania, barwami i nawiązaniem do Wielkanocy. Dlatego warto uformować ją w nawiązującą do okazji formę - może być to jajko wielkanocne, królik czy baranek. Wszystko zależy od formy, którą masz w domu. Jeśli nie masz żadnej, nie przejmuj się. Prostą obręcz o kształcie jajka możesz zrobić samodzielnie z folii aluminiowej. Szablonem może być podłużny talerz lub patera. Użyj kilku warstw, by uzyskać jak najlepszą stabilność dania. Sałatkę podajemy najlepiej po kilku godzinach leżakowania w lodówce, by smaki się połączyły i całość odpowiednio związała.
Niezależnie od tego, czy na twój świąteczny stół trafi prosta sałatka jarzynowa czy bardziej skomplikowane danie, warto zachęcić całą rodzinę, także najmłodszych, do aktywnego uczestnictwa w przygotowaniach do uroczystego śniadania. Dobrym pomysłem jest pozwolenie na samodzielne i dowolne udekorowanie dania. Najlepiej sprawdzą się składniki sałatki, które zostały niewykorzystane czy inne produkty, które masz akurat w lodówce. Ten sprawdzony przepis wykorzystuje jajko, marchewkę i szczypiorek, ale możesz z powodzeniem użyć też papryki, kukurydzy czy sałaty. Dzięki temu na twój wielkanocny stół trafi naprawdę wyjątkowa propozycja, która przyniesie radość wszystkim domownikom.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 55
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 145
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 55
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 145
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Składniki
Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupki. Każde podziel na pół, wydrąż żółtka i umieść w miseczce. 5 białek jajek pokrój w kostkę, 2 zostaw do dekoracji.
Żółtka zetrzyj na tarce i odłóż na bok.
1 marchewkę obierz ze skórki, pokrój w grubsze plastry i odłóż na bok. Resztę warzyw ugotuj w mundurkach, następnie obierz i pokrój w kostkę.
Groszek odsącz z zalewy, pieczarki podziel na mniejsze części, a szynkę pokrój w drobną kostkę.
Do miski przełóż pokrojone białka jajek, ugotowane i pokrojone warzywa, pieczarki i groszek, a także szynkę. Dodaj 3 łyżki jogurtu, musztardę i przyprawy. Całość delikatnie wymieszaj.
Wymieszane składniki przełóż na półmisek i uformuj na kształt jajka. Wierzch posmaruj 2 łyżkami majonezu. Całość posyp startymi na tarce żółtkami.