Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od wielu lat na polskich stołach w Wielkanoc pojawia się sałatka jarzynowa – taka z marchewką, pietruszką, groszkiem, ogórkiem, majonezem... Ma swoich zwolenników i przeciwników. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej świąt, inni są znudzeni „smakiem PRL-u”. Można spróbować pogodzić zróżnicowane gusta! Nowa sałatka na Wielkanoc łączy tradycję z nowoczesnością. Znajdują się w niej składniki typowe dla świątecznego bukietu jarzyn, ale połączone tak, że z powodzeniem mogłyby wystąpić w charakterze sałatki do grilla w długi, majowy weekend.
Pieczona frittata z warzywami: cukinią, batatem i papryką.
Odsłon: 64
Kurczaka w parmezanie kojarzysz głównie z panierką i dodatkiem ziemniaków? Cz...
Odsłon: 57
Pieczona frittata z warzywami: cukinią, batatem i papryką.
Odsłon: 64
Kurczaka w parmezanie kojarzysz głównie z panierką i dodatkiem ziemniaków? Cz...
Odsłon: 57
Składniki
Umyj ziemniaki i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudź je, obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do dużej miski.
Pokrój drobno ogórki. Posiekaj cebulę. Por opłucz i pokrój na półplasterki. Jeśli chcesz złagodzić jego smak, przelej wrzątkiem na durszlaku i osusz. Połącz wszystkie warzywa z ziemniakami.
W osobnym naczyniu (najlepiej w małym słoiku) połącz majonez, śmietanę, musztardę, oliwę i ocet. Wymieszaj energicznie na gładki sos (jeśli korzystasz ze słoika, potrząśnij nim jak shakerem). Dopraw sos do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj ze składnikami sałatki.
Odstaw sałatkę na co najmniej godzinę do lodówki, by przegryzły się smaki.