Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 366
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1427
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5587
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 261
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 366
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1427
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5587
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 261
Składniki
Grzyby zalewamy wrzątnikiem i odstawiam na co najmniej 20 min. Napęczniałe odcedzamy i kroimy w cienkie paski. Do grzybów dodajemy dość grubo pokrojoną kolendrę/pietruszkę (u mnie pół na pół). W oddzielnej miseczce przygotowujemy sos. Łączymy drobniutko pokrojoną papryczkę chilli, przeciśnięty czosnek, ocet ryżowy, olej sezamowy i sos sojowy. Tu się zaczyna cała zabawa ponieważ ilość produktów płynnych zależy tak naprawdę od Waszych upodobań. Za wyjściowe możecie uznać ilości które ja zastosowałam: sos sojowy-9 łyżek, ocet ryżowy-3 łyżki, olej sezamowy-1 łyżka. Powstałym sosem zalewamy grzyby, doprawiamy solą i odstawiamy na co najmniej 2 godz. do lodówki. Sałatka jest najlepsza na drugi dzień gdy smaki się "przegryzą".