Do góry

Sałatki Przepis na:

Orientalna sałatka z grzybów moon

Przepis dnia 2015-11-17
Orientalna sałatka z grzybów moon

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1920

Dodano:

Odsłon: 4830

.

Składniki

  • 2 opakowania grzybów moon
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • duży pęczek kolendry ew. pietruszki
  • Sól
  • sos sojowy
  • ocet ryżowy
  • olej sezamowy
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Orientalna sałatka z grzybów moon

Przygotowanie

  1. Grzyby zalewamy wrzątnikiem i odstawiam na co najmniej 20 min. Napęczniałe odcedzamy i kroimy w cienkie paski. Do grzybów dodajemy dość grubo pokrojoną kolendrę/pietruszkę (u mnie pół na pół).
    W oddzielnej miseczce przygotowujemy sos. Łączymy drobniutko pokrojoną papryczkę chilli, przeciśnięty czosnek, ocet ryżowy, olej sezamowy i sos sojowy. Tu się zaczyna cała zabawa ponieważ ilość produktów płynnych zależy tak naprawdę od Waszych upodobań. Za wyjściowe możecie uznać ilości które ja zastosowałam: sos sojowy-9 łyżek, ocet ryżowy-3 łyżki, olej sezamowy-1 łyżka.
    Powstałym sosem zalewamy grzyby, doprawiamy solą i odstawiamy na co najmniej 2 godz. do lodówki. Sałatka jest najlepsza na drugi dzień gdy smaki się "przegryzą".

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń