Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Postna sałatka śledziowa z prostych składników, tj.: filety śledziowe, ziemniaki, marchewki, jajka i zielony groszek. Do tego odrobina przypraw i sos majonezowo-jogurtowy do połączenia składników. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy smaki się przegryzą.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1574
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 911
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1574
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 911
Składniki
Ziemniaki i marchewki dokładnie umyć, przełożyć do garnka, zalać ciepłą wodą i gotować do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzić, pozostawić do ostygnięcia, następnie obrać i pokroić w kostkę.
Jajka ugotować na twardo (gotować przez 10 minut od momentu ponownego zagotowania się wody). Ugotowane jajka wystudzić, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę.
Śledzie wyciągnąć z zalewy i pokroić w cienkie paski lub równą kostkę. Groszek odcedzić z zalewy.
Wszystkie składniki sałatki przełożyć do jednej miski. Doprawić solą i pieprzem.
W osobnej miseczce wymieszać majonez z jogurtem naturalnym lub śmietaną. Gotowym sosem polać postną sałatkę śledziową.
Sałatkę z sosem przykryć, wstawić na noc do lodówki. Podawać na drugi dzień, kiedy smaki odpowiednio się przegryzą.