Do góry

Sałatki Przepis na:

Prosta sałatka do dań z grilla

Prosta sałatka do dań z grilla

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 5194

Dodano:

Odsłon: 12871

Kiedy pierwszy raz jadlam salatke z brokulów, zupełnie nie zdawalam sobie sprawy z tego, ze brokuły byly surowe. Myslalm, ze byly krótko gotowane, poniewaz byly bardzo delikatne. W rzeczywistosci brokuly byly tylko krojone na male kawalki, a twarda lodyga zostala usunieta. Rózyczki byly marynowane w lekkim sosie majonezowym z odrobina cukru i octu winnego. Polaczenie tych trzech skladników nadaje im slodki, ostry i kremowy smak i dodatkowo je zmiekcza. Do tej wspanialej salatki mozna dodac tez wedlug uznania inne skladniki: rodzynki, orzechy wloskie, ser cheddar, pomidory. Mozliwosci sa nieograniczone.

Składniki

  • duża główka brokułów
  • mała kiść zielonych winogron
  • 3 rzodkiewki
  • 1 dymka
  • 8 plastrów bekonu
  • 1 czerwone jabłko
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • DRESSING:
  • 100 ml majonezu
  • 1,5 łyżeczki białego octu winnego
  • 2 łyżki cukru
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pokroic plastry bekonu na male kawalki, usmazyc i odtluscic na papierowym reczniku.
    Wymieszac skladniki dressingu w malej misce i wstawic do lodówki na 10 minut (cukier powinien sie rozpuscic w tym czasie)
    Rzodkiewki i dymke pokroic w plastry.

  2. Odciac lodyge brokulów i pokroic je na male kawalki.
    Przekroic winogrona na pól i jablko na male kawalki.
    Umiescic brokuly, winogrona, rzodkiewki, dymke, bekon, kawalki jablek i orzeszki piniowe w duzej miseczce.
    Dodac dressing i wszystko razem wymieszac.
    Posypac parmezanem i odstawic na 10-15 minut, aby salatka nabrala aromatu.

  3. Podawac do potraw z grilla lub jako przekaske.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (31)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń