Kiedy pierwszy raz jadlam salatke z brokulów, zupełnie nie zdawalam sobie sprawy z tego, ze brokuły byly surowe. Myslalm, ze byly krótko gotowane, poniewaz byly bardzo delikatne. W rzeczywistosci brokuly byly tylko krojone na male kawalki, a twarda lodyga zostala usunieta. Rózyczki byly marynowane w lekkim sosie majonezowym z odrobina cukru i octu winnego. Polaczenie tych trzech skladników nadaje im slodki, ostry i kremowy smak i dodatkowo je zmiekcza. Do tej wspanialej salatki mozna dodac tez wedlug uznania inne skladniki: rodzynki, orzechy wloskie, ser cheddar, pomidory. Mozliwosci sa nieograniczone.
Prosta sałatka do dań z grilla
Składniki
- duża główka brokułów
- mała kiść zielonych winogron
- 3 rzodkiewki
- 1 dymka
- 8 plastrów bekonu
- 1 czerwone jabłko
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 2 łyżki tartego parmezanu
- DRESSING:
- 100 ml majonezu
- 1,5 łyżeczki białego octu winnego
- 2 łyżki cukru
Składniki
- duża główka brokułów
- mała kiść zielonych winogron
- 3 rzodkiewki
- 1 dymka
- 8 plastrów bekonu
- 1 czerwone jabłko
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 2 łyżki tartego parmezanu
- DRESSING:
- 100 ml majonezu
- 1,5 łyżeczki białego octu winnego
- 2 łyżki cukru

Etapy przygotowania
Pokroic plastry bekonu na male kawalki, usmazyc i odtluscic na papierowym reczniku. Wymieszac skladniki dressingu w malej misce i wstawic do lodówki na 10 minut (cukier powinien sie rozpuscic w tym czasie) Rzodkiewki i dymke pokroic w plastry.

Odciac lodyge brokulów i pokroic je na male kawalki. Przekroic winogrona na pól i jablko na male kawalki. Umiescic brokuly, winogrona, rzodkiewki, dymke, bekon, kawalki jablek i orzeszki piniowe w duzej miseczce. Dodac dressing i wszystko razem wymieszac. Posypac parmezanem i odstawic na 10-15 minut, aby salatka nabrala aromatu.

Podawac do potraw z grilla lub jako przekaske.

Przepis w Waszym wykonaniu (31)


Komentarze do przepisu (0)



Składniki
- duża główka brokułów
- mała kiść zielonych winogron
- 3 rzodkiewki
- 1 dymka
- 8 plastrów bekonu
- 1 czerwone jabłko
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 2 łyżki tartego parmezanu
- DRESSING:
- 100 ml majonezu
- 1,5 łyżeczki białego octu winnego
- 2 łyżki cukru
Pokroic plastry bekonu na male kawalki, usmazyc i odtluscic na papierowym reczniku. Wymieszac skladniki dressingu w malej misce i wstawic do lodówki na 10 minut (cukier powinien sie rozpuscic w tym czasie) Rzodkiewki i dymke pokroic w plastry.
Odciac lodyge brokulów i pokroic je na male kawalki. Przekroic winogrona na pól i jablko na male kawalki. Umiescic brokuly, winogrona, rzodkiewki, dymke, bekon, kawalki jablek i orzeszki piniowe w duzej miseczce. Dodac dressing i wszystko razem wymieszac. Posypac parmezanem i odstawic na 10-15 minut, aby salatka nabrala aromatu.
Podawac do potraw z grilla lub jako przekaske.