Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy pierwszy raz jadlam salatke z brokulów, zupełnie nie zdawalam sobie sprawy z tego, ze brokuły byly surowe. Myslalm, ze byly krótko gotowane, poniewaz byly bardzo delikatne. W rzeczywistosci brokuly byly tylko krojone na male kawalki, a twarda lodyga zostala usunieta. Rózyczki byly marynowane w lekkim sosie majonezowym z odrobina cukru i octu winnego. Polaczenie tych trzech skladników nadaje im slodki, ostry i kremowy smak i dodatkowo je zmiekcza. Do tej wspanialej salatki mozna dodac tez wedlug uznania inne skladniki: rodzynki, orzechy wloskie, ser cheddar, pomidory. Mozliwosci sa nieograniczone.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 57
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 57
Składniki
Pokroic plastry bekonu na male kawalki, usmazyc i odtluscic na papierowym reczniku. Wymieszac skladniki dressingu w malej misce i wstawic do lodówki na 10 minut (cukier powinien sie rozpuscic w tym czasie) Rzodkiewki i dymke pokroic w plastry.
Odciac lodyge brokulów i pokroic je na male kawalki. Przekroic winogrona na pól i jablko na male kawalki. Umiescic brokuly, winogrona, rzodkiewki, dymke, bekon, kawalki jablek i orzeszki piniowe w duzej miseczce. Dodac dressing i wszystko razem wymieszac. Posypac parmezanem i odstawic na 10-15 minut, aby salatka nabrala aromatu.
Podawac do potraw z grilla lub jako przekaske.