Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na kolejną błyskawiczną sałatkę, która świetnie sprawdzi się i na imprezie, i jako kolacja po długim dniu w pracy. Przygotujemy sałatkę z paluszkami krabowymi, ryżem i całą masą chrupiących warzyw. To jedna z moich ulubionych sałatek – kolorowa, chrupiąca i przede wszystkim smaczna! Mamy tutaj całą paletę wyrazistych smaków, które dodatkowo są podkreślone prostym jogurtowo – majonezowym sosem. Całość zajmie Wam niewiele więcej niż gotowanie ryżu, co już samo w sobie jest ogromnym plusem.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 95
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 3908
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 556
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 95
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 3908
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 556
Składniki
Przygotuj 150 g białego ryżu długoziarnistego według zaleceń producenta. Ja przelałem mój zimną, bieżącą wodą, a następnie wrzuciłem do osolonego wrzątku. Ogień pod rondelkiem zmniejszyłem na niski i gotowałem całość przez około 15 – 20 minut, tylko do chwili, aż ryż zrobił się miękki, ale nie rozpadający się.
250 g paluszków krabowych pokrój w półcentymetrowe talarki. Oczyść jedną paprykę gniazda nasiennego i pokrój ją w około półcentymetrową kostkę. Cztery średniej wielkości ogórki konserwowe również pokrój w półcentrymetrową kostkę. Jedną średnią czerwoną cebula poszatkuj w bardzo drobną kostkę. Drobno posiekaj średni pęczek koperku.
Po przygotowaniu wszystkich składników powróć do ryżu. Na tym etapie powinien być już gotowy. Pamiętaj, żeby sprawdzać go co jakiś czas w trakcie krojenia pozostałych składników i w razie potrzeby zdjąć go wcześniej z ognia.
Ugotowany ryż odcedź i pozostaw go w rondelku na około 5 minut do lekkiego wystudzenia. Następnie przełóż go do miski i dodaj do niego pokrojone wcześniej składniki: paluszki surimi, paprykę, ogórki konserwowe i cebulę. Następnie dorzuć małą puszkę kukurydzy, 100 g majonezu i 100 g jogurtu naturalnego. Na końcu dodaj dwie łyżki posiekanego wcześniej koperku i dokładnie wymieszaj zawartość miski. Dopraw sałatkę do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Odłóż ją do lodówki na około godzinę, żeby wszystkie smaki odpowiednio się ze sobą zapoznały.
Tuż przed postawieniem na stół ozdób sałatkę odrobiną posiekanego koperku.
Smacznego!