Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta prosta sałatka to doskonały wybór, jeśli szukasz czegoś zdrowego i łatwego do przyrządzenia. Soczysty kurczak w orzechowej panierce z warzywami i aromatycznym sosem ziołowym to fantastyczne danie, które nie tylko jest pyszne, ale także pełne wartości odżywczych. To lekkostrawne danie, świetnie sprawdzi się na szybki lunch lub kolację. Sałatka z piersią kurczaka może być zestawiana z dowolnym przez ciebie wybranym sosem, ale to, co najbardziej zaskoczy w tym przepisie, to chrupka orzechowa panierka z dodatkiem sera, która rewelacyjnie uzupełnia smak i teksturę tego dania.
patelnia, nóż, deska do krojenia, większa miska
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 36
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 98
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 181
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 5348
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 158
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 36
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 98
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 181
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 5348
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 158
Składniki
Pierś kurczaka pokrój na pół i tłuczkiem ubij na filety na ok. 1,5 cm grubości. Dosól i dopieprz do smaku.
Przygotuj talerzyk i miskę. Na talerzyk przesyp mąkę, a do miski wbij jajko i roztrzep widelcem. Posiekaj orzechy na bardzo drobne części. Pierś z kurczaka obtaczaj najpierw w jajku, a następnie w mieszance posiekanych orzechów, sera i mąki.
Rozgrzej patelnię z 1 łyżką masła i 2 łyżkami oleju roślinnego. Smaż piersi przez 4 minuty z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru. Tak przygotowaną pierś z kurczaka odstaw na talerz.
Przygotuj warzywa. Pomidory pokrój w większe kawałki, ogórek w plastry, oliwki na pół, cebulę w piórka. Umyj i osusz rukolę.
Przygotuj sos. W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, musztardę, sok z cytryny, opcjonalnie łyżeczkę miodu, sól i pieprz, oregano oraz bazylię.
Do dużej miski włóż wszystkie warzywa i przemieszaj.
Dodaj pokrojoną w paski pierś z kurczaka w orzechowej panierce z serem i również przemieszaj.
Tak przygotowaną sałatkę polej sosem. Jeśli masz ochotę, to dorzuć jeszcze więcej posiekanych orzechów.