Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta prosta sałatka to doskonały wybór, jeśli szukasz czegoś zdrowego i łatwego do przyrządzenia. Soczysty kurczak w orzechowej panierce z warzywami i aromatycznym sosem ziołowym to fantastyczne danie, które nie tylko jest pyszne, ale także pełne wartości odżywczych. To lekkostrawne danie, świetnie sprawdzi się na szybki lunch lub kolację. Sałatka z piersią kurczaka może być zestawiana z dowolnym przez ciebie wybranym sosem, ale to, co najbardziej zaskoczy w tym przepisie, to chrupka orzechowa panierka z dodatkiem sera, która rewelacyjnie uzupełnia smak i teksturę tego dania.
patelnia, nóż, deska do krojenia, większa miska
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 13671
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 246
paszteciki z kapustą i pieczarkami
Odsłon: 57
Przepis dnia
Eleganckie danie do zrobienia w jednym garnku. Pierś z kurczaka duszona z cze...
Odsłon: 440
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 86
Nigdy nie byłam szczególną fanką makowców, jednak zapewniam, że tak przygotow...
Odsłon: 138
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 13671
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 246
paszteciki z kapustą i pieczarkami
Odsłon: 57
Przepis dnia
Eleganckie danie do zrobienia w jednym garnku. Pierś z kurczaka duszona z cze...
Odsłon: 440
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 86
Nigdy nie byłam szczególną fanką makowców, jednak zapewniam, że tak przygotow...
Odsłon: 138
Składniki
Pierś kurczaka pokrój na pół i tłuczkiem ubij na filety na ok. 1,5 cm grubości. Dosól i dopieprz do smaku.
Przygotuj talerzyk i miskę. Na talerzyk przesyp mąkę, a do miski wbij jajko i roztrzep widelcem. Posiekaj orzechy na bardzo drobne części. Pierś z kurczaka obtaczaj najpierw w jajku, a następnie w mieszance posiekanych orzechów, sera i mąki.
Rozgrzej patelnię z 1 łyżką masła i 2 łyżkami oleju roślinnego. Smaż piersi przez 4 minuty z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru. Tak przygotowaną pierś z kurczaka odstaw na talerz.
Przygotuj warzywa. Pomidory pokrój w większe kawałki, ogórek w plastry, oliwki na pół, cebulę w piórka. Umyj i osusz rukolę.
Przygotuj sos. W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, musztardę, sok z cytryny, opcjonalnie łyżeczkę miodu, sól i pieprz, oregano oraz bazylię.
Do dużej miski włóż wszystkie warzywa i przemieszaj.
Dodaj pokrojoną w paski pierś z kurczaka w orzechowej panierce z serem i również przemieszaj.
Tak przygotowaną sałatkę polej sosem. Jeśli masz ochotę, to dorzuć jeszcze więcej posiekanych orzechów.