Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta pekińska posiada najniższą wartość kaloryczną ze wszystkich warzyw kapustowatych. Charakteryzuje się również niską zawartością tłuszczu. Ma wysokowartościowe białko, dużo węglowodanów oraz błonnika. Jest cennym źródłem witaminy C, beta-karotenu i składników mineralnych, szczególnie wapnia, manganu i żelaza. Jest zdrowa i smaczna. Pasuje do każdego tradycyjnego polskiego obiadu.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1089
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4869
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 3409
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1089
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4869
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 3409
Składniki
Kapustę pekińską umyć i pokroić w paski. Umyte i obrane jabłko pokroić w krótkie paski, cebulę w drobną kostkę. Wszystko wymieszać, dodać posiekaną natkę pietruszki, (obcjonalnie trochę bazylii oraz ziół prowansalskich). Ja nie dodaję.
Przygotować sos, łącząc ocet jabłkowy, oliwę lub olej i sok z cytryny. Kapustę zalać sosem doprawić do smaku solą i cukrem. Po wymieszaniu surówka jest gotowa.