Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki nadają jej słodycz i delikatną kwaskowatość, borówki wnoszą głęboki, wyrazisty smak, a ananas dodaje świeżości i egzotycznego charakteru. Pyszną sałatkę owocową możesz przygotować na kilka sposobów. W najprostszej wersji wystarczy połączyć owoce z jogurtem naturalnym lub smakowym, na przykład waniliowym, i dosłodzić do smaku cukrem lub słodzikiem. Jeśli masz ochotę na bardziej deserową wersję, połącz owoce z kremowym serkiem mascarpone. Możesz opcjonalnie do sałatki dodać również orzechy.
Miska, salaterki, mikser, łyżka, nóż, deska do krojenia
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5700
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 91
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 110
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 614
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5700
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 91
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 110
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 614
Składniki
Umyj truskawki i pozbądź się szypułek. Następnie Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na połówki lub jeśli są mniejsze, to pozostaw w całości.
Borówki umyj i osusz.
Ananasa obierz i pokrój w kostkę. Jeśli używasz ananasa z puszki, to odsącz z syropu i pokrój na mniejsze części.
Przygotuj większą miskę. Przerzuć do niej owoce.
Wersja nr 1. Wymieszaj jogurt z jedną łyżeczką cukru pudru. Dodaj sos jogurtowy do miski z owocami i wymieszaj.
Wersja nr 2. Do miski przelej śmietankę i dodaj serek mascarpone oraz łyżeczkę cukru pudru. Całość zmiksuj lub dokładnie wymieszaj. Konsystencja nie musi wyjść bardzo gęsta. Wymieszaj z owocami.
Podawaj w salaterkach. Dla ozdoby możesz dodać listek mięty, a dla uzyskania chrupkości – odrobinę orzechów.