Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na pyszną sałatkę ze szparagami i kaszą bulgur. Sałatka jest bardzo smaczna, zdrowa i idealnie nadaje się na lekki obiad lub kolację, można ją również wziąć do pracy na drugie śniadanie. Polecam wypróbować przepis.
Kaszę bulgur gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odcedzam i odstawiam do wystudzenia.
Z dokładnie umytych szparagów odcinam zdrewniałą końcówkę, szparagi kroję na mniejsze kawałki o długości około 3 centymetrów. Główki szparaga kładę oddzielnie.
Do wody w której będę gotowała szparagi dodaję dużą szczyptę soli i cukru. Do gotującej wody wrzucam pokrojone szparagi (bez główek) i gotuję pod przykryciem od momentu wrzucenia około 3-4 minut. Następnie dodaję główki i gotuję jeszcze około 2 minut, do miękkości szparagów.
Ugotowane odcedzam i odstawiam do wystudzenia.
Końcowe przygotowanie sałatki:
Do ugotowanej i wystudzonej kaszy dodaję wystudzone szparagi. Umyty i osuszony szczypiorek drobno kroję i dodaję do sałatki.
Umyte pomidorki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki.
Ser feta kroję w kostkę (można pokruszyć) i dodaję do sałatki.
Do oliwy dodaje sok z cytryny, szczyptę cukru, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Tak przygotowanym sosem polewam sałatkę i dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
Sałatka ze szparagami jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Niby tradycyjne a jednak inaczej. Kasza rewelacyjnie tu pasuje.
Odsłon: 194
Można podać do nich surówkę lub dip co kto woli. Podajemy na gorąco bo takie...
Odsłon: 208
Kalarepa z warzywami do słoików zapraszam jak robię ten prosty przepis
Odsłon: 36
Surówka ze świeżych ogórków na pierwszy rzut oka przypomina klasyczną mizerię...
Odsłon: 302
Kalarepa z warzywami do słoików zapraszam jak robię ten prosty przepis
Odsłon: 36
Surówka ze świeżych ogórków na pierwszy rzut oka przypomina klasyczną mizerię...
Odsłon: 302
Składniki
Kaszę bulgur gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Z dokładnie umytych szparagów odcinam zdrewniałą końcówkę, szparagi kroję na mniejsze kawałki o długości około 3 centymetrów. Główki szparaga kładę oddzielnie. Do wody w której będę gotowała szparagi dodaję dużą szczyptę soli i cukru. Do gotującej wody wrzucam pokrojone szparagi (bez główek) i gotuję pod przykryciem od momentu wrzucenia około 3-4 minut. Następnie dodaję główki i gotuję jeszcze około 2 minut, do miękkości szparagów. Ugotowane odcedzam i odstawiam do wystudzenia.
Końcowe przygotowanie sałatki: Do ugotowanej i wystudzonej kaszy dodaję wystudzone szparagi. Umyty i osuszony szczypiorek drobno kroję i dodaję do sałatki. Umyte pomidorki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki. Ser feta kroję w kostkę (można pokruszyć) i dodaję do sałatki. Do oliwy dodaje sok z cytryny, szczyptę cukru, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Tak przygotowanym sosem polewam sałatkę i dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Sałatka ze szparagami jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Przepisy Sałatki
Sałatki
Surówka ze świeżych ogórków
Sałatki
Surówka z ogórków gruntowych
Sałatki
Sałatka z buraczkiem
Sałatki
Surówka z marchwi
Surówka ze świeżych ogórków
Surówka ze świeżych ogórków na pierwszy rzut oka przypomina klasyczną mizerię...
Odsłon: 302
Surówka z ogórków gruntowych
Dziś mam dla państwa surówkę obiadową której nauczyła mnie była teściowa
Odsłon: 167