Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta rewelacyjna sałatka na grilla zasmakuje wszystkim wielbicielom prostej kuchni z zaskakującymi elementami. Sałatkę wykonasz ze składników, które zazwyczaj trzymasz w domu, a mocy całości nada genialny sos. Serwuj sałatkę w przezroczystym naczyniu, a wszystkie jej warstwy będą widoczne. Najlepiej ułóż warstwy sałatki w kontrastujących kolorach.
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 215
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34112
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 512
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 3318
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 215
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34112
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 512
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 3318
Składniki
Oczyść z ziemni marchewki, buraki i ziemniaki. Wrzuć do garnka z osoloną wodą i ugotuj warzywa do miękkości w mundurkach. Następnie wystudź, obierz i pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo, a następnie też posiekaj w kostkę. Czerwoną fasolę wysyp z puszki i odsącz na sicie. Poszatkuj ogórki konserwowe. Możesz użyć też ogórków kiszonych, lecz przez dodaniem do sałatki odsącz je z soku.
Przygotuj sos. W miseczce zmieszaj majonez, śmietanę, musztardę, cukier lub miód, płatki cebuli, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek i natkę pietruszki. Możesz użyć też suszonych ziół zamiast świeżych. Dopraw solą i pieprzem, a potem dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli potrzebujesz lżejszą wersją sosu, zamień majonez i śmietanę na olej roślinny.
W przezroczystym naczyniu lub misce (najlepiej z prostymi ściankami) ułóż pokrojonego buraka, wylej 2-3 łyżki sosu, a następnie rozprowadź po całej powierzchni. Następnie ułóż warstwę gotowanych ziemniaków i marchewek, ponownie rozsmaruj sos i wyrównaj. Kolejno układaj jajka i korniszony, po czym wylej resztę sosu i przykryj warstwą czerwonej fasoli.
Sałatkę schładzaj 30 minut w lodówce, aby smaki się ze sobą połączyły. Następnie podawaj tak, by wykładając sałatkę sięgać łyżką do samego dna.