Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świeży serek prosto z gór w połączeniu z tradycyjnym, choć nieco zmienionym, przepisem na sałatę zieloną z jajkiem i śmietaną. Sałatę zieloną zastąpiłam tutaj lodową, ale możecie wykorzystać tą, którą bardziej lubicie. Mnie odpowiada lodowa ze względu na jej chrupkość. Zamiast śmietany użyłam jogurtu naturalnego, aby lekka sałatka była jeszcze lżejsza. Wyszło baaardzo smacznie. Polecam :)
Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie.
Dla tych, którzy mają wątpliwości, robimy to w ten sposób:
Jajka wstawiamy do garnuszka, zalewamy wodą, dodajemy 1/2 łyżeczki soli. Jajka gotujemy 10 minut
od momentu zagotowania. Ugotowane jajka odcedzamy, zalewamy zimną wodą, odstawiamy do wystudzenia. W trakcie studzenia możemy wymieniać wodę, proces potrwa
krócej. Zimne jajka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W czasie gotowania jajek przygotowujemy inne składniki.
Sałatę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy na sicie. Bundz ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Starty ser łączymy z jogurtem i jajkami, jeśli już je mamy przygotowane. Powstały sos doprawiamy wyłącznie solą.
Na półmisek wykładamy sałatę, polewamy ją przygotowanym sosem i oprószamy mielonym pieprzem.
Uwaga: Możemy łyżeczkę startych jajek i odrobinę startego bundzu pozostawić do dekoracji. Posypujemy nimi sałatę przed samym podaniem. Taką subtelną dekoracją podkreślimy i zasygnalizujemy domownikom lub gościom smak sosu.
Smacznego
Sałatką z ogórków na zimę zapraszam po przepis
Odsłon: 60
Miękka, delikatna, aromatyczna babka o smaku kawy, oblana polewą z białej c...
Odsłon: 146
Sycąca potrawka, doskonała zarówno w wersji solo jak i z dodatkiem ryżu/makaronu
Odsłon: 29
Pyszne ogórki z kurkumą na zimę zapraszam po przepis
Odsłon: 49
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 140
Minął piekny weekend i wielu z Państwa korzystało z uroków odpoczynku a główn...
Odsłon: 133
Sałatką z ogórków na zimę zapraszam po przepis
Odsłon: 60
Miękka, delikatna, aromatyczna babka o smaku kawy, oblana polewą z białej c...
Odsłon: 146
Sycąca potrawka, doskonała zarówno w wersji solo jak i z dodatkiem ryżu/makaronu
Odsłon: 29
Pyszne ogórki z kurkumą na zimę zapraszam po przepis
Odsłon: 49
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 140
Minął piekny weekend i wielu z Państwa korzystało z uroków odpoczynku a główn...
Odsłon: 133
Składniki
Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie. Dla tych, którzy mają wątpliwości, robimy to w ten sposób: Jajka wstawiamy do garnuszka, zalewamy wodą, dodajemy 1/2 łyżeczki soli. Jajka gotujemy 10 minut od momentu zagotowania. Ugotowane jajka odcedzamy, zalewamy zimną wodą, odstawiamy do wystudzenia. W trakcie studzenia możemy wymieniać wodę, proces potrwa krócej. Zimne jajka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W czasie gotowania jajek przygotowujemy inne składniki. Sałatę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy na sicie. Bundz ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starty ser łączymy z jogurtem i jajkami, jeśli już je mamy przygotowane. Powstały sos doprawiamy wyłącznie solą. Na półmisek wykładamy sałatę, polewamy ją przygotowanym sosem i oprószamy mielonym pieprzem. Uwaga: Możemy łyżeczkę startych jajek i odrobinę startego bundzu pozostawić do dekoracji. Posypujemy nimi sałatę przed samym podaniem. Taką subtelną dekoracją podkreślimy i zasygnalizujemy domownikom lub gościom smak sosu. Smacznego
Przepisy Sałatki
Sałatki
Sałatka z truskawkami i kozim serem
Sałatki
Odpoczynek po grillu
Sałatki
Surówka z kalarepy, marchewki i jabłka
Sałatki
Sałatka z sałaty rzymskiej
Sałatka z truskawkami i kozim serem
Najlepsza propozycja na tę porę roku – sałatka z truskawkami, kozim serem i k...
Odsłon: 88
Odpoczynek po grillu
Minął piekny weekend i wielu z Państwa korzystało z uroków odpoczynku a główn...
Odsłon: 133