Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka albańska wymaga nieco pracy i poświęcenia czasu na przygotowanie wszystkich warzyw, jednakże efekt jest tego warty! Nie ma chyba bardziej aromatycznego dania, niż właśnie to, pochodzące z Bałkanów – jest lekko pikantne, lekko słodkie, bardzo ziołowe.
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 888
Połączenie polskich faworków (chrustu) i hiszpańskich churrosów – cienkie, sm...
Odsłon: 88
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 888
Połączenie polskich faworków (chrustu) i hiszpańskich churrosów – cienkie, sm...
Odsłon: 88
Składniki
Bakłażany pokrój w kostkę i połóż na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop je oliwą z oliwek i posyp solą. Wymieszaj i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni. Piecz warzywo w temperaturze 200 st. Celsjusza przez 15-20 minut lub do miękkości.
Papryki pokrój w paseczki, chili i szalotkę drobno poszatkuj. Pomidory pokrój w kostkę, odciskając nadmiar soku.
W dużym rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj szalotkę i smaż ją do zezłocenia. Następnie dodaj przecier pomidorowy i kaszę. Wlej bulion i doprowadź całość do wrzenia. Przykryj garnek i gotuj do całkowitego wchłonięcia płynu. Odstaw na bok.
Na osobnej patelni rozgrzej kolejne 2 łyżki oliwy. Dodaj szczyptę soli, czerwoną paprykę, chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez minutę, a następnie dołóż pomidory, cukier i wodę. Przykryj patelnię pokrywką i duś całość na małym ogniu przez 5-6 minut.
Na patelnię z papryką i pomidorami dodaj pieczonego bakłażana i posiekane zioła. Do misek sałatkowych nakładaj najpierw kaszę bulgur do ok. ½ wysokości. Następnie wkładaj mieszankę warzywną na wierzch. Sałatkę albańską podawaj od razu po przygotowaniu na ciepło.