Przed nami coraz krótsze i zimniejsze listopadowe dni. O tej porze roku aura nie sprzyja dobremu nastrojowi, więc warto zaplanować miłe spotkanie towarzyskie i już zacząć się na nie cieszyć. Jeśli brakuje ci pretekstu, by zaprosić przyjaciół na kolację, pamiętaj, że wkrótce są Andrzejki! Nie masz wiele czasu na przygotowanie cieszącej oko i podniebienie uczty? Skorzystaj z poniższego przepisu. Szybka, kolorowa sałatka andrzejkowa z kawałkiem świeżej bagietki wystarczy, by w ponurym listopadzie spędzić radosny wieczór.
Sałatka andrzejkowa
Składniki
- 200 g paluszków krabowych surimi
- 150 g kukurydzy konserwowej (bez zalewy)
- 1 pomidor
- ½ czerwonej papryki
- 1 marchewka
- 70 g sera żółtego (np gouda)
- ½ małego pęczka szczypiorku
- 1 łyżka ziaren białego sezamu
- 2-3 ząbki czosnku
- 70 g majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz (do smaku)
Składniki
- 200 g paluszków krabowych surimi
- 150 g kukurydzy konserwowej (bez zalewy)
- 1 pomidor
- ½ czerwonej papryki
- 1 marchewka
- 70 g sera żółtego (np gouda)
- ½ małego pęczka szczypiorku
- 1 łyżka ziaren białego sezamu
- 2-3 ząbki czosnku
- 70 g majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz (do smaku)

Etapy przygotowania
Przekrój paluszki krabowe w poprzek na pół, a następnie posiekaj je wzdłuż na paski.
Odcedź kukurydzę konserwową z zalewy.
Przekrój pomidor na pół. Wydrąż z niego gniazdo nasienne (możesz wykorzystać je do zupy albo sosu). Miąższ pokrój w słupki.
Usuń z papryki gniazdo nasienne. Pokrój ją w słupki.
Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
Zetrzyj na tarce o dużych oczkach ser żółty.
Posiekaj dość drobno źdźbła szczypiorku.
Upraż na suchej patelni sezam.
Połącz w misce wszystkie składniki sałatki.
W osobnym naczyniu wymieszaj jogurt i majonez. Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wymieszaj sos majonezowy z sałatką. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem. Odstaw na godzinę do lodówki.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne , pożywne do zjedzenia w domu jak również do pracy.
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Mięso
- Pieczarki
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 62

Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Dla zdrowia
- Keto
Odsłon: 253

Błyskawiczny obiad, który pamiętam z dzieciństwa. Makaron, twaróg, kiełbaska....
Odsłon: 1131

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 1310
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne , pożywne do zjedzenia w domu jak również do pracy.
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Mięso
- Pieczarki
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 62

Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Dla zdrowia
- Keto
Odsłon: 253

Błyskawiczny obiad, który pamiętam z dzieciństwa. Makaron, twaróg, kiełbaska....
Odsłon: 1131

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 1310



Składniki
- 200 g paluszków krabowych surimi
- 150 g kukurydzy konserwowej (bez zalewy)
- 1 pomidor
- ½ czerwonej papryki
- 1 marchewka
- 70 g sera żółtego (np gouda)
- ½ małego pęczka szczypiorku
- 1 łyżka ziaren białego sezamu
- 2-3 ząbki czosnku
- 70 g majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz (do smaku)
Przekrój paluszki krabowe w poprzek na pół, a następnie posiekaj je wzdłuż na paski.
Odcedź kukurydzę konserwową z zalewy.
Przekrój pomidor na pół. Wydrąż z niego gniazdo nasienne (możesz wykorzystać je do zupy albo sosu). Miąższ pokrój w słupki.
Usuń z papryki gniazdo nasienne. Pokrój ją w słupki.
Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
Zetrzyj na tarce o dużych oczkach ser żółty.
Posiekaj dość drobno źdźbła szczypiorku.
Upraż na suchej patelni sezam.
Połącz w misce wszystkie składniki sałatki.
W osobnym naczyniu wymieszaj jogurt i majonez. Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wymieszaj sos majonezowy z sałatką. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem. Odstaw na godzinę do lodówki.