Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta pochodząca z Azerbejdżanu sałatka zyskuje coraz szersze grono zwolenników. Jej nazwa pochodzi oczywiście od nazwy miasta, które jest stolicą tego kraju. Nasz przepis na sałatkę baku to wariacja na temat oryginalnego przepisu – dostosowaliśmy go do naszych upodobań. Przygotuj sałatkę baku według poniższej receptury i daj się zauroczyć temu nietypowemu połączeniu smaków!
Ciecierzyca w sosie pomidorowym to treściwe, bogate i pełne smaku danie kuchn...
Odsłon: 2606
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 252
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 31
Ciecierzyca w sosie pomidorowym to treściwe, bogate i pełne smaku danie kuchn...
Odsłon: 2606
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 252
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 31
Składniki
Umyj i osusz pomidory. Obierz cebulę. Warzywa pokrój w kostkę, ser feta pokrusz i przełóż do miski. Ser sałatkowy zblenduj razem z jogurtem naturalnym i dodaj do pozostałych składników. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na około godzinę.
Umyj i osusz granat. Wyjmij ziarna z połowy owocu i udekoruj nimi sałatkę. Możesz też podać je w oddzielnej miseczce i ustawić obok sałatki.
Danie to smakuje wyśmienicie w roli głównej, ale sprawdzi się też jako niebanalny dodatek do grillowanego mięsa. Pamiętaj, że sałatka baku smakuje najlepiej, gdy jest schłodzona.