Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka burak-feta to danie z jedynie kilku składników, które odpowiednio połączone tworzą danie idealne. Cytrynowo-miętowy winegret świetnie aromatyzuje warzywa i wspaniale kontrastuje się ze słodyczą buraków i słonością sera feta. Danie świetnie komponuje się z dodatkiem mięs a także samodzielnie jako prosta kolacja czy lunch. Nie mogło zabraknąć także orzechów, które dodają przyjemnej chrupkości. Potrawa jest niezwykle zdrowa, pełna witamin i minerałów.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1204
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 149
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 467
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1204
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 149
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 467
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Buraki ugotuj do miękkości przez ok. 45 minut lub do miękkości. Odcedź je, przestudź i obierz. Pokrój buraki w kostkę o boku ok. 1-2 cm. Przełóż je do miski. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w ósemki.
Przygotuj dressing, mieszając wszystkie składniki w małej miseczce, w tym przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną miętę. Sosem zalej buraki i przemieszaj. Orzechy drobno posiekaj i posyp nimi buraki.
Ser feta pokrusz i także posyp nim sałatkę. Nie mieszaj, żeby nie zabarwić jasnych składników na czerwono. Wierzch sałatki burak-feta udekoruj listkami botwinki oraz ósemkami jajek.
Podawaj na zimno, od razu po przygotowaniu. Możesz też ją wstawić do lodówki, ale barwnik buraków może zacząć barwić pozostałe składniki, co wpłynie na estetykę dania.