Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka burak-feta to danie z jedynie kilku składników, które odpowiednio połączone tworzą danie idealne. Cytrynowo-miętowy winegret świetnie aromatyzuje warzywa i wspaniale kontrastuje się ze słodyczą buraków i słonością sera feta. Danie świetnie komponuje się z dodatkiem mięs a także samodzielnie jako prosta kolacja czy lunch. Nie mogło zabraknąć także orzechów, które dodają przyjemnej chrupkości. Potrawa jest niezwykle zdrowa, pełna witamin i minerałów.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 8645
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1008
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4306
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 813
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1083
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4038
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 8645
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1008
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4306
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 813
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1083
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4038
Składniki
Buraki ugotuj do miękkości przez ok. 45 minut lub do miękkości. Odcedź je, przestudź i obierz. Pokrój buraki w kostkę o boku ok. 1-2 cm. Przełóż je do miski. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w ósemki.
Przygotuj dressing, mieszając wszystkie składniki w małej miseczce, w tym przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną miętę. Sosem zalej buraki i przemieszaj. Orzechy drobno posiekaj i posyp nimi buraki.
Ser feta pokrusz i także posyp nim sałatkę. Nie mieszaj, żeby nie zabarwić jasnych składników na czerwono. Wierzch sałatki burak-feta udekoruj listkami botwinki oraz ósemkami jajek.
Podawaj na zimno, od razu po przygotowaniu. Możesz też ją wstawić do lodówki, ale barwnik buraków może zacząć barwić pozostałe składniki, co wpłynie na estetykę dania.