Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka cebulowa wykonana według przepisu mojej sąsiadki. Pierwszy raz spróbowałam jej na parapetówce i od razu skradła moje serce. Od tamtego czasu powtarzam ją regularnie i częstuje nią gości podczas świąt oraz spotkań towarzyskich. Jest banalnie prosta do zrobienia. Sekret smaku tkwi w zalewie, do której trafia cebula przed przygotowaniem owej sałatki.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 391
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 821
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 391
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 821
Składniki
Cebulę obieramy z łupin i kroimy w piórka.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Składniki podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie do garnka wlewamy ocet i wrzucamy pokrojoną cebulę. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu przez około 7-10 minut.
Obgotowaną cebulę odcedzamy. Pozbywamy się liści laurowych i ziela angielskiego. Cebulę pozostawiamy do ostygnięcia.
Kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy z łupin i kroimy w kostkę. Ogórki konserwowe wyciągamy ze słoika i kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki sałatki przerzucamy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z majonezem. Sałatka cebulowa jest gotowa do serwowania gościom!