Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka cebulowa wykonana według przepisu mojej sąsiadki. Pierwszy raz spróbowałam jej na parapetówce i od razu skradła moje serce. Od tamtego czasu powtarzam ją regularnie i częstuje nią gości podczas świąt oraz spotkań towarzyskich. Jest banalnie prosta do zrobienia. Sekret smaku tkwi w zalewie, do której trafia cebula przed przygotowaniem owej sałatki.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 190
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 190
Składniki
Cebulę obieramy z łupin i kroimy w piórka.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Składniki podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie do garnka wlewamy ocet i wrzucamy pokrojoną cebulę. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu przez około 7-10 minut.
Obgotowaną cebulę odcedzamy. Pozbywamy się liści laurowych i ziela angielskiego. Cebulę pozostawiamy do ostygnięcia.
Kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy z łupin i kroimy w kostkę. Ogórki konserwowe wyciągamy ze słoika i kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki sałatki przerzucamy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z majonezem. Sałatka cebulowa jest gotowa do serwowania gościom!