Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na Sałatkę Cezar z oryginalnym sosem na bazie żółtka z dodatkiem anchois. Ta sałatka z kilku składników, zachwyca bogactwem smaku. Nie bójcie się anchois, z tym przepisem można się do nich przekonać ;)
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2003
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1689
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2003
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1689
Składniki
Zaczniemy od przygotowania sosu. Można to zrobić nawet dzień wcześniej, jeśli planujemy robić sałatkę np. na imprezę. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Dodajemy anchois oraz szczyptę soli, razem zagniatamy widelcem. Dodajemy żółtko, musztardę i ocet. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Teraz powoli, małymi porcjami, dodajemy oliwę. Cały czas mieszamy, aby uzyskać gładką emulsję. Na końcu doprawiamy pieprzem do smaku.
Z chleba robimy grzanki. Kroimy go w kostkę i podpiekamy w piekarniku lub airfryerze z odrobiną oleju. Jajka gotujemy półmiękko lub twardo. Mięso możemy od razu pokroić w mniejsze kawałki lub przygotować w większym kawałku (np. całą pierś z kurczaka) i dopiero gotową pokroić. Ja używałam mięsa z indyka, które już miałam pokrojone. Mięso nacieramy przyprawami. Smażymy na oleju lub grillujemy.
Sałatę kroimy. Na niej układamy ciepłe składniki - jajka i mięso, polewamy sosem, posypujemy parmezanem. Na końcu układamy chrupiące grzanki. Serwujemy od razu.