Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta i wyjątkowo smaczna sałatka Czerwony Kapturek z pewnością zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Możesz podać ją w indywidualnych pucharkach lub w dużej misce, z które każdy nabierze sobie odpowiadająca mu porcję.
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 36
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 797
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 36
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 797
Składniki
Filety z kurczaka przekrój wzdłuż. Każdy płat posól, popieprz, posyp papryką słodką w proszku i czosnkiem. Umieść w naczyniu żaroodpornym i skrop olejem. Piecz przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Po upieczeniu odłóż do wystudzenia, a potem pokrój drobno. Alternatywą jest pokrojenie mięsa na drobniejsze kawałki i podsmażenie ich na tradycyjnej patelni.
Przejdź do ugotowania jajek na twardo. Umieść je w małym rondelku i pozostaw przez około 10 minut od zagotowania wody. Obierz je, kiedy ostygną, a następnie pokrój na drobną kostkę.
Paprykę posiekaj na mniejsze kawałki. To samo zrób z cebulą. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pomidorki przekrój w taki sposób, aby z każdego warzywa powstały cztery części. Ogórek zielony obierz i pokrój na mniejsze części, mogą być np. Półplasterki. Posiekaj natkę pietruszki.
Przygotuj pucharki, słoiki albo szklanki. To w nich możesz podawać sałatkę. Na dole umieść pokrojone ogórki, na to cebulę i kurczaka. Teraz wysmaruj składniki majonezem i układaj dalej paprykę oraz jajka. Posól je i popieprz. Na koniec wyłóż pomidorki i dopraw posiekaną natką pietruszki.