Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta i szybka do zrobienia, smaczna i bardzo atrakcyjnie wyglądająca sałatka "Czerwony kapturek." Myślę, ze domyślacie się czemu zawdzięcza ona swoją nazwę. Do zrobienia tej sałatki użyłam majonezu rozcieńczonego z gorącą wodą, ale nie musicie majonezu rozcieńczać. Robię to po to aby majonez łatwo dał się rozsmarować po sałatce i żeby można było użyć go mniej. Jeśli zdecydujecie się go nie rozcieńczać to zapewne będzie Wam potrzebne o kilka więcej łyżek majonezu.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1589
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 73
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 164
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 384
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1589
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 73
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 164
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 384
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Składniki
Majonez wymieszać z wrzątkiem i doprawić solą i pieprzem. Wody dodać tyle aby uzyskać odpowiednią dla siebie konsystencję. Cebulę obrać i pokroić w półtalarki lub kostkę. Pokrojoną cebulę umieścić w miseczce i zalać wrzącą wodą tak aby zakryła ona cebulę. Odstawić na 5 minut, a następnie odcedzić i odstawić do wystygnięcia.
Sałatę pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na dnie miski, w której podawać będziemy sałatkę. Sałatę polać majonezem i rozsmarować po całej powierzchni. Na tak przygotowanej sałacie ułożyć pokrojonego w kostkę kurczaka. Na warstwie kurczaka, ułożyć kolejno: pokrojoną w kostkę paprykę, warstwę majonezu, wystudzoną cebulę, pokrojone w kostkę jajka i resztę majonezu. Na samym wierzchu ułożyć pokrojone na polówki pomidorki i całość posypać posiekanym koperkiem. Sałatkę podawać schłodzoną. Smacznego!