Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta i szybka do zrobienia, smaczna i bardzo atrakcyjnie wyglądająca sałatka "Czerwony kapturek." Myślę, ze domyślacie się czemu zawdzięcza ona swoją nazwę. Do zrobienia tej sałatki użyłam majonezu rozcieńczonego z gorącą wodą, ale nie musicie majonezu rozcieńczać. Robię to po to aby majonez łatwo dał się rozsmarować po sałatce i żeby można było użyć go mniej. Jeśli zdecydujecie się go nie rozcieńczać to zapewne będzie Wam potrzebne o kilka więcej łyżek majonezu.
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 5415
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 29633
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 5415
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 29633
Składniki
Majonez wymieszać z wrzątkiem i doprawić solą i pieprzem. Wody dodać tyle aby uzyskać odpowiednią dla siebie konsystencję. Cebulę obrać i pokroić w półtalarki lub kostkę. Pokrojoną cebulę umieścić w miseczce i zalać wrzącą wodą tak aby zakryła ona cebulę. Odstawić na 5 minut, a następnie odcedzić i odstawić do wystygnięcia.
Sałatę pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na dnie miski, w której podawać będziemy sałatkę. Sałatę polać majonezem i rozsmarować po całej powierzchni. Na tak przygotowanej sałacie ułożyć pokrojonego w kostkę kurczaka. Na warstwie kurczaka, ułożyć kolejno: pokrojoną w kostkę paprykę, warstwę majonezu, wystudzoną cebulę, pokrojone w kostkę jajka i resztę majonezu. Na samym wierzchu ułożyć pokrojone na polówki pomidorki i całość posypać posiekanym koperkiem. Sałatkę podawać schłodzoną. Smacznego!