Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka czosnkowa to danie inspirowane klasyczną sałatką cezar, która jednak znacznie różni się od oryginału. Bardzo mocny sos czosnkowy dosłownie wyciśnie ci łzy z oczu. Dlatego znajdziesz w sałatce też pomidory, na lekką osłodę.
Polecam.
Odsłon: 296
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 382
Polecam.
Odsłon: 296
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 382
Składniki
Przygotuj kurczaka. Filet z piersi umyj i osusz. Rozbij go na grubość ok. 1,5 cm. W miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie przyprawy. Równomiernie rozprowadź je na całej powierzchni mięsa. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Smaż kurczaka przez 5-7 minut z każdej strony, do zezłocenia. Zdejmij mięso i odłóż na talerz. Pokrój je na paski wzdłuż włókien.
Przygotuj grzanki. Chleb pokrój w kostkę. W średniej misce wymieszaj chleb, oliwę i wszystkie przyprawy. Ułóż wszystko na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Grzanki piecz przez 10 minut, mieszając po pierwszych 5 minutach. Powinny być złote i chrupiące. Ostudź przez 10 minut.
Przygotuj sos. Odetnij wierzch z główki czosnku, ok. 2,5 cm. Połóż ją na tacce z folii aluminiowej i posyp odrobiną soli oraz pieprzu. Skrop łyżeczką oliwy z oliwek. Skręć tackę aluminiową, zamykając w środku czosnek. Piecz go przez 180 st. Celsjusza przez 45 minut. Wyciśnij ząbki czosnku i rozgnieć je widelcem do uzyskania gładkiej pasty. Do masy czosnkowej dodaj wszystkie pozostałe składniki i całość dobrze wymieszaj.
Złóż sałatkę. Sałatę rzymską porwij i połóż na dnie salaterki. Następnie połóż chłodnego już kurczaka i grzanki oraz pokrojonego w ósemki lub ćwiartki pomidora. Posyp tartym parmezanem i dodaj kleksy sosu czosnkowego.