Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka do kieliszka musi być pożywna i pełna białka oraz węglowodanów. Nie może też zabraknąć wyrazistych smaków i aromatów. Danie świetnie sprawdzi się nie tylko do kieliszka, ale także jako pożywny lunch czy kolacja. Jest lekkie i świeże, dobrze doprawione. Jeśli wolisz chrupkie akcenty, nie gotuj kalafiora tylko pozostaw go surowym. Zamiast ziemniaków z powodzeniem można też użyć makaronu.
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 116
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1008
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 116
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1008
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź, ostudź i pokrój w średniej wielkości kostkę.
Kalafior umyj i podziel na małe różyczki. Ugotuj je w garnku lub na parze aż będzie al dente. Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz i pokrój na ćwiartki lub w ósemki. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki. Rzodkiewki umyj i pokrój w cienkie plasterki.
Ser pokrój w słupki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryną i przyprawy. W misce wymieszaj ziemniaki z kalafiorem. Zalej je przygotowanym sosem i ponownie wymieszaj. Na wierzchu połóż cebulę, rzodkiewki i żółty ser.
Koperek posiekaj i posyp na wierzchu. Na górze połóż ćwiartki jajek. Przed podaniem sałatkę do kieliszka można schłodzić w lodówce, aby smaki się połączyły.