Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mamy chyba słabość do nadawania różnych nazw potrawom… Tę, prawdopodobnie ze względu na kolorystykę, nazwaliśmy sałatką elfów… Generalnie, oprócz niewielkiej ilości majonezu, samo zdrowie. Ale przecież czym byłoby życie (i kuchnia) bez drobnych grzeszków ;) Brokuł występuje tu w roli głównej ale i reszta orszaku elfów zdrowia doda… Więc do dzieła…
Prosta i łatwa do przygotowania zupa. Jest smaczna, zdrowa i sycąca.
Odsłon: 58
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Pyszne danie, nie tylko na...
Odsłon: 73
To klasyczna zupa. To jedna z moich ulubionych zup - z ziemniakami i natką pi...
Odsłon: 116
Prosta i łatwa do przygotowania zupa. Jest smaczna, zdrowa i sycąca.
Odsłon: 58
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Pyszne danie, nie tylko na...
Odsłon: 73
To klasyczna zupa. To jedna z moich ulubionych zup - z ziemniakami i natką pi...
Odsłon: 116
Składniki
Jajka ugotowałem na twardo, wystudziłem, obrałem, pokroiłem w półplasterki. Cebulę obrałem, a następnie pokroiłem w piórka. Słonecznik uprażyłem na suchej patelni. Ser typu feta pokroiłem w kostkę.
Brokuł podzieliłem na różyczki. Zagotowałem ok. 1,5 litra wody, które osłodziłem 3 łyżeczkami cukru. Dodanie cukru powoduje, że brokuł nie traci swojej naturalnie zielonej barwy. Alternatywą jest (co jest nieco bardziej kłopotliwe) zanurzanie brokułu w wodzie z lodem, po wyjęciu z wrzątku. Następnie wrzuciłem różyczki brokułu do gotującej się wody na około 10 min. Odcedziłem na sitku i wystudziłem. Proces ten nazywa się blanszowaniem.
Na talerzu lub w misce zmieszałem delikatnie wszystkie składniki. Doprawiłem solą i pieprzem do smaku.
W osobnej miseczce zmieszałem jogurt z majonezem. Opcjonalnie można wcisnąć ząbek czosnku.
Tak przygotowanym sosem jogurtowo-majonezowym polałem delikatnie składniki sałatki. Po wymieszaniu na talerzach biesiadników będzie sam smak. Ale proponuję podawać właśnie w ten sposób. Składniki sałatki polane cienkim strumieniem sosu na dużym talerzu lub w misce wyglądają naprawdę efektownie. Wszak je się również oczami... Smacznego !!!