Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 21
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 23
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 20
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 1941
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 21
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 23
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 20
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 1941
Składniki
Grill nastawiłem na najwyższą temperaturę. Strąki chili umyłem, naciąłem wzdłuż, usunąłem pestki, strąki owinąłem aluminiową folią. Cebule w łusce przekroiłem, opiekłem razem z niedobranym czosnkiem, aż łuska cebuli stała się ciemnobrązowa. Cebulę i czosnek obrałem, chili oczyściłem z nasad ogonków. Wszystko pokroiłem na kawałki, zmiksowałem. Do masy dodałem krem kokosowy i razem zmiksowałem. Przełożyłem do miski, wymieszałem z masłem orzechowym, cukrem, sosem ostrygowym i sojowym, octem, kminkiem, trawą cytrynową i pieprzem. Domieszałem tyle wody, żeby sos miał konsystencję płynnego kremu. Jajka ugotowałem na twardo. Kiełki mungo blanszowałem w osolonej wodzie w ciągu 3 minut, przelałem na sito i osączyłem. Kapustę pekińską umyłem, pokroiłem w cienkie paski, Por, marchew i seler oczyściłem, umyłem, pokroiłem na paski grubości1/2 cm. Por, marchew i seler ugotowałem na parze na średnim ogniu przez 10 minut na półtwardo. Wymieszałem z kiełkami i kapustą, ułożyłem na półmisku. Awokado przekroiłem na pół wzdłuż, usunąłem pestkę, obrałem skórkę. Miąższ pokroiłem na kawałki, skropiłem sokiem cytrynowym i dodałem do warzyw. Sałatkę polałem sosem, ugarnirowałem obranymi i pokrojonymi w ćwiartki jajkami. Sałatkę podałem na ciepło.